
Mesai saati dışında iş yerinde alkol alan işçi, tazminatsız kovuldu!
Bursa'da bir güvenlik görevlisi, mesai saatleri dışında iş yerinin bahçesine alkol masası kurarak içki içti. Olayı duyan kurum müdürü, güvenlik görevlisini tazminatsız işten çıkarılınca iş mahkemesine başvurdu.
Bursa'da meydana gelen olayda, bir güvenlik görevlisi, çalıştığı kurumda bayram günü, bahçeye masa kurarak mesai saatleri dışında alkollü içki tüketti. Bunun üzerine olayıan kurum müdürü, şahsın kıdem tazminatını ödemeden iş akdini feshetti. Konunun iş mahkemesine ve oradan da Yargıtay'a taşınması üzerine Yargıtay, 'tazminat ödenemez' kararı verdi.
MAHKEME, KIDEM VE İHBAR TAZMİNATININ ÖDENMESİNE KARAR VERDİ
Bursa'daki bir kurumda, o gün nöbeti olmadığı halde iş yerine gelen güvenlik personeli, iş yerinin bahçesinde masa kurarak içki içti. Olayı gören güvenlik amiri, konuyu kurum müdürüne bildirince ertesi gün müdür, güvenlik işçisinin iş akdini sonlandırdı.
Kovulan işçi, iş akdinin sebepsiz yere sonlandırıldığı iddiasıyla iş mahkemesine başvurdu. Kkıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık izin, fazla mesai, noter masrafı ve manevi tazminat alacaklarının hem taşeron şirketten hem de kamu kurumundan tahsilini talep eden işçinin davası, mahkeme tarafından kısmen kabul edilerek kıdem ve ihbar tazminatının ödenmesine karar verildi.
DAVALI, YARGITAY'A TAŞIDI
Davalı şirketin kararı temyiz ederek Yargıtay'a taşıması üzerine, Yargıtay 22. Hukuk Dairesi devreye girdi. Oy birliğiyle alınan kararda, iş yerinde alkol alınmasının, mesai içi ya da dışı saatlerde gerçekleşmesinin herhangi bir anlamı olmadığına dikkat çekildi. Kararda, yedi yıldan uzun süredir aynı kurumda çalışan güvenlik görevlisinin, mesai saatleri dışında da olsa iş yerinde alkollü olmasının doğru olmadığı ifade edildi.
"MESAİ SAATİ İÇİNDE OLMASINA GEREK BULUNMAMAKTADIR"
Kararda şu ifadelere yer verildi:
"Davacının mesai saatleri dışında da olsa iş yerinde alkol aldığı ve sarhoş olduğu tutanak içerikleri ve tutanak tanığının beyanlarından anlaşılmaktadır. Davacının iş akdinin haklı nedenle feshedilebilmesi için 4857 Sayılı İş Kanun’un 25 II/d maddesi gereğince bu sebep yeterli olup işçinin alkollü bir şekilde iş yerinde bulunmasının iş akdinin haklı nedenle fesih sebebi sayılması için mesai saati içerisinde olmasına veya mesai saati dışında olup da işçinin adli bir olaya karışmasına gerek bulunmamaktadır."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.