
Uzaktan çalışma için yönetmelik yayımlandı, çalışan ve işverenlerin hakları belli oldu!
Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınında birçok iş yeri uzaktan çalışma sistemine geçerken Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, yeni bir yönetmelik yayımlayarak uzaktan çalışmada geçerli işveren ve çalışan haklarını bildirdi.
Yeni tip koronavirüs salgınıyla gelen pandemi sürecinde iş yerlerinin uzaktan çalışma sistemine geçmesiyle birlikte bu yöntemi benimseyen kişiler için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çalışan ve işveren haklarının düzenlendiği yeni bir yönetmelik yayımladı. Çalışılan mekanın belirlenmesinden kişisel yiyecek içecek masraflarına, iş sağlığı ve güvenliğinden verilerin korunmasına dek birçok konuya değinilen yönetmelikte yer alan madddelerle hem çalışanın hem de işverenin haklarına değinildi.
Hürriyet gazetesinden Burak Taşçı'nın haberine göre, Resmi Gazete'de yayımlanarak bugün yürürlüğe giren Uzaktan Çalışma Yönetmeliği'nin detayları şöyle:
SÖZLEŞME ŞARTI
Uzaktan çalışma sistemini uygulayan şirketlerde, çalışan ve işveren arasında yapılacak sözleşmeyle, iş tanımı, yapılma şekli, süresi, ücreti ve ücretin teminine dair hususlar, ekipmanların sağlanması ve korunması, işveren - işçi iletişimi gibi maddeler tanımlanacak.
YEMEK, ELEKTRİK, İNTERNET ÜCRETLERİ
Gerekli görüldüğü halde, uzaktan çalışmanın gerçekleştirileceği mekanla ilgili düzenlemeler, iş başlamadan önce tamamlanacak. Düzenleme esnasında gerekli maliyetin karşılanması ise işveren ve işçi tarafından ortak olarak belirlenecek. Söz konusu maliyetlere yemek, elektrik, internet, ısınma gibi ücretlerin de girmesi amaçlanıyor.
EKİPMAN TEMİNİ
Uzaktan çalışan kişinin mal ve hizmet temini için gerekli ekipmanın, iş sözleşmesinde aksi kararlaştırılmamışsa işveren tarafından sağlanması esas alındı. Bu ekipmanların bakım ve onarım koşulları ise sözleşmede açık ve anlaşılır şekilde yer alarak çalışana bildirilecek.
ÜRETİM MALİYETLERİ
İşin yerine getirilmesinden kaynaklanan mal veya hizmet üretimiyle doğrudan ilgili zorunlu giderlerin tespit edilmesine ve karşılanmasına ilişkin hususlar iş sözleşmesinde belirtilecek.
ÇALIŞMA SÜRESİ
Çalışan kişinin uzaktan çalışmayı gerçekleştireceği zaman aralığı ve süresi, sözleşmede bildirilecek. Mesai saatlerinde, iki tarafında da anlaşması koşuluyla değişikliğe gidilebilirken fazla çalışma ise işverenin yazılı talebi ve işçinin kabulüyle, mevzuat hükümlerine uygun olarak yapılacak.
UZAKTAN İLETİŞİM
İletişim yöntemi ve zaman aralığı çalışan ile işveren tarafından belirlenecek.
VERİLERİN KORUNMASI
Verilerin korunması hususuna ilişkin işveren, çalışanı mevzuat hakkında bilgilendirecek ve gerekli tedbirleri alacak. Korunması gereken veriler, sözleşmede yer alacak ve çalışanın, bu kurallara uyması zorunlu olacak.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
İşveren, niteliği dikkate alarak çalışanını bu konuda bilgilendirme ve gerekli eğitim ve ekipmanı sağlamakla yükümlü olacak.
UZAKTAN ÇALIŞMAYA TABİ OLMAYAN İŞLER
Tehlikeli kimyasal maddeler veya bunların atıkları ile çalışma ve biyolojik etkenlere maruz kalma durumlarında uzaktan çalışma yapılamayacak.
UZAKTAN ÇALIŞMAYA GEÇİŞ SÜRECİ
- Yazılı olarak talepte bulunulacak.
- Talep, işveren tarafından değerlendirilecek.
- Değerlendirme sonucunda verilecek karar 30 gün içinde çalışana bildirilecek.
- Talebin kabulü halinde, işin tanımı, yapılma şekli, işin süresi ve yeri, ücret ve ücretin ödenmesine ilişkin hususlar, işveren tarafından sağlanan iş araçları, ekipman ve bunların korunmasına ilişkin yükümlülüklerin yer aldığı sözleşme yapılacak.
- Uzaktan çalışmaya geçen işçi, tekrar işyerinde çalışma talebinde bulunabilecek.
- Bu durumda işveren, talebi değerlendirecek.
- Uzaktan çalışmanın mevzuatta belirtilen zorlayıcı nedenlerle işyerinin tamamında veya bir bölümünde uygulanacak olması halinde uzaktan çalışmaya geçiş için işçinin talebi veya onayı aranmaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.