
AstraZeneca binası önünde patent protestosu yapıldı!
Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınına karşı geliştirilen aşılarda fikri mülkiyet hakları sorununu dile getiren protestocular, aşı üreticisi AstraZeneca'nın binası önünde kendilerini zincirleyerek eylem yaptı.
Çin'in Vuhan kentinde başlayarak tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınına karşı uzmanlar, tek çarenin aşı olduğunu söylüyor. Bu sebeple birçok ülke aşı çalımalarını hızla sürdürürken üçüncü dünya ülkeleri olarak adlandırılan maddi anlamda gelişmemiş bölgelerdeki insanların aşıya erişimi ciddi bir sorun olarak görülüyor.
KENDİLERİNİ KAPIYA ZİNCİRLEDİLER
Aşıları üreten firmaların patent alması halinde bu ülkelerdeki insanların aşıya erişemeyecekleri gerçeği hem vicdanen hem de sağlık açısından olumsuzluk teşkil ederken İngiltere'de bulunan AstraZeneca binası önünde konuya ilişkin protesto düzenlendi. Aşılarda patent hakkının kaldırılmasını talep eden eylemciler, kendilerini AstraZeneca binasının kapısına zincirledi.
Özellikle yoksul ülkelerde ön plana çıkan aşı tedariki sorunuyla birlikte gelen aşıların patentinin kaldırılması önerisi üzerine Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyesi ülkeler ve liderler, konuya ilişkin çeşitli açıklamalarda bulunurken İngiltere'de AstraZenaca'nın Cambridge'de bulunan merkez binası önünde protesto düzenlendi.
"KÂR İÇİN DEĞİL, İNSANLAR İÇİN AŞI"
Küresel adalet ve kalkınma konularındafaaliyet gösteren İngiltere merkezli organizasyon 'Küresel Adalet Şimdi' platformunun düzenlediği eylemde, Kovid-19 üzerindeki fikri mülkiyet haklarının kaldırılmasını savunan göstericiler, binaya "Kâr için değil, insanlar için aşı" yazılı pankart astı.
Bazı eylemcilerin ise kendilerini bina kapısına zincirlediği gösteride, eylemcilerden bir tanesi, gazeteci Damiel Gayle'ye verdiği demeçte, "Hindistan'da her gün binlerce insan ölürken aşıdan kâr elde etmeye karar veriyor olabilirler" ifadelerini kullandı. Binan önünde müzik çalıp şarkı söyleyen göstericiler bir süre sonra protestoyu sonlandırarak dağıldı.
175 KİŞİ BEYAZ SARAY'A ÇAĞRIDA BULUNMUŞTU
Aralarında eski liderlerin yanı sıra Nobel ödüllü bilim insanları ve ünlü kişilerin de bulunduğu 175 kişi, Beyaz Saray'a çağrıda bulunarak aşıların fikri mülkiyet haklarının askıya alınmasını istemiş, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyesi ülkeler ise, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarında fikri mülkiyet haklarının kaldırılması için müzakerelere başlanılmasına yeşil ışık yakmıştı.
Ancak AstraZeneca PLC, Pfizer/BioNTech ve Johnson & Johnson firmalarının patent feragati talebine olumlu bakmadığı biliniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.