
Özbekistan resmi kararla Türkiye'yi altın aramaya davet etti
Türkiye'nin içeride olduğu gibi yaptığı yatırımlarla ve teknolojik hamlelerle, dışarıda da bu alanda aranan ve tercih edilen ülkelerin başında gelmeye başladı. Bir çok ülkeden sonra Özbekistan hükümeti Türkiye'yi altın aramak için ülkesine davet etti.
Türkiye son yıllarda ekonomik yatırımlarda içe kapanıklıktan çıkarak, dış dünyaya açılarak büyük hamleler yapıyor. Bunun en büyük göstergelerinden birisi de yabancı ülkelerin enerji ve altın arama konusunda Türkiyeyi ülkelerine davet etmeleri. Son olarak Özbekiztan hükümeti resmi bir kararla Türkiye cumhuriyeti firmalarını altın aramak için ülkesine davet etti.
Eneji çalışmalarıyla dünyada sayılı ülkeler arasına giren Türkiye, Altın arama konusunda da tecrübesiyle dünya ülkeri arasında ilk sırada yer alan ve bu konuda ortak çalışmak için ilk aranan ülkelerden biri oldu. Kolombiya’dan Rusya’ya, Arnavutluk’tan Liberya’ya dünyanın çeşitli coğrafyalarında madencilik yapan Türk şirketlerine bir ülkeden daha davet geldi. Özbekistan Bakanlar Kurulu, Türkiye'nin ülkede altın arama yapabilmesine yönelik kararnameyi kabul ettiğini duyurdu.
Bu alanda tecrübesini kanıtlayan Türk şirketleri Kolombiya’dan Rusya’ya, Arnavutluk’tan Liberya’ya dünyanın çeşitli coğrafyalarında madencilik yapıyor. Bu madenler arasında en dikkat çekeni ise altın. MNG Holding, Çalık Grubu, Denizli Grubu gibi özel şirketlerin yanı sıra devlet şirketi olan Maden Tetkik Arama gibi kamu kurumları da yurt dışında altın arama faaliyetleri bulunuyor. Bu coğrafyaya son dönemde Orta Asya da ekleniyor. 2018'de ilk kez Taşyapı'nın proje geliştirdiği Özbekistan, bu konuda önemli bir karar alarak adım attı.
Dünya Gazetesi'nden Kerim Ülker'in haberine göre, geçtiğimiz günlerde Özbekistan Bakanlar Kurulu, altın madeni çalışmaları için önemli bir duyuruda bulundu. Bakanlar Kurulu’nun resmi duyurusunda Özbekistan ile Türkiye arasında stratejik ortaklığın daha da güçlendirilmesi ve çok yönlü işbirliğinin genişletilmesine yönelik tedbirler hakkında bir kararnameyi kabul ettiğini açıkladı. Özbekistan, Türkiye ile arasındaki anlaşmaların zamanında uygulanması için kabul ettiği öncelikli tedbir programında en önemli konu ise altın oldu.
Kararla, Türkiye, Özbekistan'da altın madenciliği projelerine katılacak.
CENGİZ 2 SANTRAL TAŞIYACAK, 1 SANTRAL KURACAK
Özbekistan Bakanlar Kurulu’nun açıklanmasında diğer konular ise Türk şirketleri hakkında. İlk konu Türkiye’nin yanı sıra Avrupa ve Ortadoğu’da aldığı ihalelerle tanınan Cengiz Holding’in enerji ve madencilik sektörlerindeki doğrudan yatırımlarının çekilmesi planlanıyor. Bilindiği üzere geçen yıl Cengiz Holding’in, sahip olduğu biri 240, diğeri 610 megavatlık iki santrali Özbekistan’a taşımak için görüşmeler yaptığı ortaya çıkmıştı.
Öte yandan Cengiz Holding’e ait Cengiz Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş., Özbekistan'ın Buhara bölgesinde 240 megawatt kapasiteli yeni bir kombine çevrim termik enerji santrali kurmak için bir görüşme yapılmıştı.
Yaklaşık 300 milyon dolarlık proje için Özbekistan Enerji Bakanı Alisher Sultanov ve Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te anlaşma imzalamıştı.
AKSA, TAŞKENT'TE 240 MW'LIK SANTRAL YAPACAK
Bir diğer Türk şirketi ile ilgili kararname ise Aksa Enerji ile ilgili. Aksa Enerji için daha önce onaylanan şartlarda bir santralin inşası için yatırım anlaşması imzalanmasının yanı sıra, altın madenciliği projelerinin hızlandırılması söz konusu. Bu yılın mayıs ayında da Aksa Enerji, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te 240 megavat kapasiteli doğalgaz kombine çevrim santrali kurmak için görüşmeleri tamamlamıştı. Şirketten yapılan açıklamaya göre anlaşma, üretilen elektriğin garantili kapasite bedeli karşılığında 25 yıl süresince satışını, santralde enerji üretiminde kullanılacak doğalgazın, Özbekistan'ın tedarik şirketi Uztransgaz tarafından temin edilmesini içeriyor.
KAYNAK :DÜNYA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.