Ekonomide toparlanma sinyalleri görüldü

Ekonomide toparlanma sinyalleri görüldü

Koronavirüs salgınının neden olduğu ekonomik durgunlukta durum Temmuz ayı içerisinde artış göstererek "V" biçiminde toparlanmayı gösterdi.

Koronavirüs salgınının neden olduğu ekonomik durgunlukta durum Temmuz ayı içerisinde artış göstererek "V" biçiminde toparlanmayı gösterdi. Salgının yaşandığı son aylarda bütün dünya ülkelerinin ekonomilerinde yaşanan durmalar, ülkemizde de birçok işletmenin faaliyetlerine ara vermek veya işlerini yavaşlatmak zorunda kaldığı görüldü. Aradan geçen sürede ekonomik çarklarda yaşanan yavaşlama, kendisini nisan ayı içerisinde bazı yerlerde dip yapmasına sebep oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından başlatılan Ekonomik İstikrar Kalkanı ve İstihdam Kalkanı paketleri ile beraber önlemler kapsamında ve vatandaşlara sağlanan imkanlarla salgının ortaya çıkardığı etkileri hafifletilirken, Haziran ayından başlayarak normalleşmenin de başlamasıyla çarklar tekrar dönmeye başladı. Temmuz ayı içerisinde paylaşılan verilerde ekonomi anlamında dipten dönüşü ve "V" biçimindeki toparlanmayı gördük. Toparlanma adımlarının ilk göstergesi, İSO Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi' üzerinde (PMI) karşımıza çıktı. Böylece söz konusu endeks, Haziran ayında 53,9 oranına ulaşarak, şubat ayından beri bu yana ilk defa eşik değer olan 50'nin üzerine çıktı. Endeks, Nisan ayında isr 33,4'e kadar düşmüştü.

İhracat Arttı İthalat Azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından (TÜİK) paylaşılan ihracat oranları da toparlanma olacağının işaretini verdi. İhracat Haziran ayı içerisinde geride kalan yılın aynı ayına nazaran göre yüzde 15,7 artış göstererek 13 milyar 462 milyon dolara ulaşırken, ithalat yüzde 8,3 oranında artıp 16 milyar 308 milyon dolar olarak açıklandı. Nisan ayının ihracat rakamları geçen senenin yine aynı ayına nazaran yüzde 41,4 oranında azalıp 8 milyar 990 milyon dolar olurken, ithalat ise yüzde 25 oranında düşerek 13 milyar 553 milyon dolar olarak gerçekleşti. Mayıs ayı için sanayi üretim endeksi de sanayi alanında çarkların yeniden dönmeye başladığının sinyallerini verdi. Endeks, Mayıs ayında aylık olarak yüzde 17,4 oranında artış gösterdi. Sanayi bazında üretim endeksi Nisan ayında aylık bazda yüzde 30,2 oranında düşmüştü. Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri bazında toplamda ciro endeksi de Mayıs ayı itibariyle yüzde aylık olarak 12,5 oranında yükseldi. Endeks, Nisan ayında ise yüzde 25,4 oranında düşmüştü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.