Koronavirüs Avrupa’yı vurmaya devam ediyor

Koronavirüs Avrupa’yı vurmaya devam ediyor

Covid-19 pandeminin yayılmasını önlemek amacıyla kamusal kısıtlamaların uygulandığı bu senenin ikinci çeyreğinde Avrupa ekonomileri rekor düzeyde daralmaya devam ediyor.

Covid-19 pandeminin yayılmasını önlemek amacıyla kamusal kısıtlamaların uygulandığı bu senenin ikinci çeyreğinde Avrupa ekonomileri rekor düzeyde daralmaya devam ediyor. Geride kalan senede devralınan küresel ticarete ilişkin endişe belirsizlik, Brexit ve dünya ekonomisinde yaşanan yavaşlama konusunda istediği toparlanma seviyesini koruyamayan Avrupa ülkelerinde, Covid-19 pandemisi sebebiyle ekonomiler ikinci çeyrek bazında da önemli ölçüde daralma yaşadı. Koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması ve işletmelerin geçici şekilde kapatılması tarzındaki tedbirler, Avrupa ülkelerinin GSYH konusunda önemli oranda küçülmesine sebep oldu. AA muhabirinin Avrupa İstatistik Ofisi'nden edindiği bilgilere göre, zincirlenmiş hacim endeksi ve takvim etkisinden arındırılan GSYH, bu senenin ikinci çeyreğinde 2019 yılının aynı zaman dilimine oranla 27 üyesi bulunan AB ve 19 üyesi olan Euro Bölgesi'nde sırayla yüzde 15 ve yüzde 14,1 oranında daraldı.

En fazla daralma İspanya'da, en az daralma Litvanya'da görüldü

Bahsi geçen zaman diliminde neredeyse bütün Avrupa ülkelerindeki ekonomi verilerinde daralma görülürken, en çok daralma ise yüzde 22,1 oranında İspanya ve yüzde 19 oranında Fransa'da gerçekleşti. İtalya'da GSYH, yüzde 17,3 oranında ve Portekiz'de ise bu oran yüzde 16,3 olarak kayıtlara geçti. Avrupa’daki en büyük ekonomi olan Almanya'da da  ekonomide daralma görüldü. Ülkede GSYH, ikinci çeyrek içinde yüzde 11,7 oranında azalma yaşadı. Bu senenin ikinci çeyreğinde Belçika'da yüzde 14,5, Macaristan'da yüzde 13,5, Avusturya'da yüzde 13,3, Romanya'da yüzde 10,5 ve Polonya'da da yüzde 7,9 oranında bir daralma yaşandı. Avrupa ülkelerinden kriz konusunda en az etkilenen ülkeye baktığımız da ise ikinci çeyrekte ekonomik olarak yüzde 3,7 küçülme yaşayan Litvanya oldu. Ekonomi uzmanları, pandemiye ilişkin yapılan kısıtlamaların azalmasıyla birçok ekonomik faaliyetin yasal olarak tekrar başlamasının ardından Avrupa ekonomilerinde üçüncü çeyrekte önemli bir toparlanma sürecinin olacağını ifade ediyor. Son dönemlerde Euro dolara karşın değer kazanarak son 2 senenin en yüksek yüzeyine yükselirken, uzmanlar, Euro Bölgesi'nde olan ülkelerin borçlanma maliyetlerinin şimdiye kadar  ECB'nin agresif devlet tahvili alımlarıyla kontrol altında olduğunu dile getiriyor. Ayrıca uzmanlar, bu konunun geçici olduğu noktasında da uyarıları mevcut.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.