Malatya'da hasatın sonuna gelindi

Malatya'da hasatın sonuna gelindi

Ülkemizde ve dünyada kayısı başkenti olan Malatya'da hasat dönemi bitmek üzere. Şehirden 14 ülkenin sınırlarına yapılan ihracat, geçen sene itibariyle yurt dışına satılan kayısıdan 250 milyon dolar gelir elde edilmişti.

Ülkemizde ve dünyada kayısı başkenti olan Malatya'da hasat dönemi bitmek üzere. Şehirden 14 ülkenin sınırlarına yapılan ihracat, geçen sene itibariyle yurt dışına satılan kayısıdan 250 milyon dolar gelir elde edilmişti. Dünyada kayısı başkenti olarak tanınan Malatya ilinde yaş kayısı hasadı döneminde sona gelindi. Haziran ayının son dönemlerinde başlanan ve Ağustos’un ortasına dek devam edeceği tahmin edilen kayısı hasadı şu anda Malatya ilinde Hekimhan, Kuluncak, Darende ve Doğanşehir ilçelerinde sürüyor. Avrupa Birliği tarafından tescilli ürünler listesine giren kayısı, bulunduğu ağacından toplanarak kurutulması adına bir takım işlemleri görüyor. Altın meyve olarak bilinen kayısı bu sene, koronavirüs salgınının gölgesinde yapılıyor. Bununla beraber, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Adıyaman kentleri ile göçmenlerden meydana gelen işçilerin yardımıyla hasadı yapıldıktan sonra kurutma işlemlerine geçilen kayısı işinde çalışan kişiler yeni tip koronavirüs önlemlerine de uyuyor. Kayısı ihracat zamanı ağustos ayı itibariyle başlıyor. 25 Temmuz 2019 tarihi ile 25 Temmuz 2020 arasında kalan dönem bir yıl içinde 250 milyon dolardan çok kayısı ihracatı yapıldı.

Kayısı Üretim Tahmini Paylaşıldı

Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü başkanlığından oluşan heyet tarafından bu seneki yaş kayısı tahmini miktarı 381 bin ton olurken, kuru kayısı tahmini ise 85 bin ton olarak açıklandı. Bu sene hediyelik olarak adlandırılan Hasanbey ve Kabaaşı Türü kaliteli kayısılar yaş olarak perakende de kilo fiyatı 8 ile 12 TL arasında satılırken, kent dışına giden hediyelik kayısıların kilosuna ortalama olarak 10 TL ödediler. Malatya kentinde 8 milyona yakın kök ağacı ile 50 bin civarında ailenin geçimine katkı sağlayan kayısı, 114 ülke sınırlarına da ihraç ediliyor. Kükürtledikten sonra kurutulup dış pazara gönderilen kayısı, önemli ihraç ürünlerin bir tanesi olarak göze çarpıyor. Kayısı, organik gün kurusu, kuru kayısı çekirdeği, kuruyemiş, pekmez, pestil ve marmelat şeklinde de yenilebilir. Kayısı doğal olması açısından son dönemlerde gün kurusu kayısı çok daha fazla ilgi görüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.