
Yeşil altın hasadı başladı
Toprağa ekilen bir fıstık ağacının büyümesi ve ilk meyvesini vermesi tam tamına 20 yıl gibi bir süreyi kapsıyor. Her sene yaz ve kış aylarında bütün bakım çalışmaları aralıksız süren fıstık ağaçları 2 senede bir ürün veriyor.
Toprağa ekilen bir fıstık ağacının büyümesi ve ilk meyvesini vermesi tam tamına 20 yıl gibi bir süreyi kapsıyor. Her sene yaz ve kış aylarında bütün bakım çalışmaları aralıksız süren fıstık ağaçları 2 senede bir ürün veriyor. Toprağa dikilen bir fıstık ağacının meyve vermesi bilindiği üzere 20 seneyi alıyor. İki senede bir ürün vermesi sebebiyle bakımlarının aralıksız ve etkili şekilde yapılması gereken fıstık, yeşil altın olarak ifade ediliyor. Üreticiler bakımını ve ekimini yaptıkları fıstığa yeşil altın olarak hitap ediyor. Antep fıstığı Ağustos ayı içerisinde, baklavada kullanımı yapılan boz fıstığının hasadını yaparken, Eylül ayı içerisinde ise kırmızı kabuklu olan çerez niyetine kullanılan ben fıstığının hasadını yapıyor.
Hava Bazen 45 ile 47 Derece Oluyor
Sabahın ilk saatlerinde işe başlayan üretici kişiler ve mevsimlik olarak çalışan işçiler akşama dek bazen de 45 ile 47 dereceyi gören güneşin altında fıstık toplama işlemi yapıyor. Var olan her bir ağaç için aralarında paylaşım yapan işçiler, kendi alanından başlayıp yere sermiş olduğu tentelerle beraber fıstık toplamaya başlıyor. Genç, yaşlı ve her yaştan işçi hep beraber yaptıkları hasadın ardından toplamış oldukları ürünlerin işlenmesi adına tarlaların çevresinde kurulmuş tesislere gönderiyor. Hasat yapmak amacıyla sabahın ilk saatlerinde yola koyduklarını ifade eden fıstık işçisi Emine Demez, sabah saat 4 buçuk gibi kalktıklarını, saat 5'e doğruda yola çıktıklarını söyledi. Hasat bölgesinde akşam 5'e kadar çalıştıklarını ve ekmek parası için yaptıklarını sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.