
Aşı olanlara pozitif ayrımcılık: Konser, tiyatro, sinema serbest olacak, maske zorunluluğu kalkacak!
Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında uygulanan aşılarda, sırası gelen vatandaşların randevularını almamaları üzerine, aşı olanlara pozitif ayrımcılık tanınması kararı gündeme geldi.
Çin'in Vuhan kentinde başlayarak tüm dünyayı olumsuz etkisiyle sarsan yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında, ülkemizde aşılama çalışmaları hızla devam ediyor. Tam kapanmayla birlikte düşürülen vaka sayıları, beraberinde vefatlarda da düşüş getirirken konser, sinema ve tiyatrolar için de yeni planlamalar gündeme geldi. Bu kapsamda, iki doz aşı yaptıran kişilere pozitif ayrımcılık uygulanacağı ve bu tip etkinliklere katılabilmelerinin yanı sıra esnek maske kuralına tabi tutulacakları öne sürülüyor.
SON 6 AYIN EN DÜŞÜK RAKAMLARI
Ülkemizde, Ramazan ayı, aşının getirdiği rehavet, hızlı bulaşan mutant versiyon, havaların ısınması gibi birçok sebeple, hızla artan vaka sayılarının önüne geçmek amacıyla ilan edilen 17 günlük tam kapanma ile vaka ve vefat sayıları kontrol altına alındı. PCR testlerinde, günlük pozitif oranlarının yüzde 4lere gerilemesiyle birlikte son 6 ayın en düşük rakamlarına erişildi.
SEVKİYAT YARIN BAŞLAYACAK
Sabah'tan Zübeyde Yalçın'ın haberine göre, ülkede, önümüzdeki aylarda bağışıklığın artırılması ve sonbahara rahat girilmesi amaçlanırken önümüzdeki haftadan itibaren aşılama için de yoğun seferberlik başlatılması planlanıyor.
BioNTech'in CEO'su Uğur Şahin'in verdiği söze paralel olarak yarından itibaren 14.5 milyon doz BioNTech aşısının sevkiyatı başlayacak.
HEDEF GÜNDE 1 MİLYON, AYDA 30 MİLYON DOZ AŞI
Sağlık Bakanlığı yetkilileri, günde en az 1 milyon doz aşının yapılabilmesi için gerekli hazırlıklara başlandığını duyururken devlet ve özel hastanelerinin yanı sıra aile sağlığı merkezlerinin devreye sokulacağını bildirdi.
Şu ana dek 28 milyon doz aşı yapılırken bu aşıyı olanlardan 11 milyon kişinin iki dozu birden yaptırdığı öğrenildi. Bu da nüfusun yüzde 14, yetişkin nüfusun ise yüzde 20'lik bölümünün aşılandığı anlamına geliyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, nüfusun 5 milyon 200 bine yakını hastalığı geçirmiş durumda. Bu da dikkate alınırsa nüfusun 18 milyona yakın bölümü bağışıklık kazanmış görünüyor.
YAŞ GRUPLARI DÜŞTÜKÇE AŞIYA İLGİ AZALIYOR
Ancak Türkiye'nin tam anlamıyla rahatlayabilmesi için nüfusun en az yüzde 70'inin aşılanması gerektiği biliniyor. 65 yaş üstünde aşılama oranı yüzde 85'e ulaşırken araştırmalar, yaş grupları düştükçe aşıya ilginin de azaldığını gösteriyor.
AŞILANAN KİŞİLERE POZİTİF AYRIMCILIK
Yapılacak kampanyalar ile gençlerin aşıya olan ilgisinin artması sağlanacak. Bunun için 65 yaş üstüne yapıldığı gibi aşıya teşvik için bazı "pozitif ayrımcılıklar" gündeme gelecek. Örneğin konser, sinemave tiyatrogibi etkinliklere aşı yaptıranlar alınırken, maske zorunluluğu da esnetilebilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.