CoronaVac aşısının güvenilirlik oranı yüzde 91,25 olarak açıklandı!

CoronaVac aşısının güvenilirlik oranı yüzde 91,25 olarak açıklandı!

Çinli şirket SinoVac tarafından geliştirilen yeni tip koronavirüs salgınına karşı üretilen CoronaVac aşısının faz - 3 denemeleri kapsamında yapılan çalışmaların mn değerlendirme raporu yayımlandı. Raporda, aşının etkisi yüzde 91,25 olarak açıklandı.

Türkiye'de üçüncü faz çalışmaları devam eden, Çinli şirket SinoVac tarafından geliştirilen aşı olan CoronaVac aşısının ön değerlendirme raporu tamamlandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından 50 milyon doz sipariş verildiği belirtilen CoronaVac aşısının etki oranı, raporda yüzde 91,25 olarak açıklandı. 

14 Eylül tarihinde ülkemizde başlatılan Faz - 3 çalışmalarına ilişkin hazırlanan ön raporda yer alan bilgilere göre, gönüllü 9 bin 150 kişiden 7 bin 371'i Faz-3 çalışmalarına alındı. Bunlardan 4 bin 759'u (yüzde 64,6) aşı kolunda, 2 bin 612'si (yüzde 35,4) ise plasebo (boş aşı) kolunda yer aldı.

CoronaVac aşısının güvenirlik oranı yüzde 91,25 olarak açıklandı!

752 KİŞİDEN 3'Ü VİRÜSE YAKALANDI

Rapora göre, toplam 7 bin 371 gönüllüye uygulanan 10 bin 828 doz CoronaVac aşısı, 3 bin 457 gönüllüye de iki doz  olarak enjekte edildi. Bu gönüllülerden 752'sine plasebo (tuzlu su) uygulandığı belirtilen raporda, aşı yapılan 752 kişiden sadece 3'ünün Kovid-19 testinin pozitif çıktığı, plasebo uygulanan 570 kişinin ise 26'sında hastalık meydana geldiği belirlendi. Bu kapsamda, toplam aşı etkinliği yüzde 91,25 olarak hesaplandı. Bunun yanı sıra plasebo yapılarak hastalığa yakalanan 26 kişiden 6'sının hastalığı, hastaneye yatış gerektirecek kadar ciddi geçirdiği öğrenildi. 

CoronaVac aşısının güvenirlik oranı yüzde 91,25 olarak açıklandı!

VİRÜS GÖRÜLEN KİŞİ SAYISI 40'A ULAŞANA DEK ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK

Ön raporda yer alan aşı güvenliği analizlerinde, 2 bin 964 kişiden 593'ünde yorgunluk, baş ağrısı gibi hafif yan etkiler meydana geldi. İlk dozun verilmesinin ardından gönüllülerin yüzde 4,7'sinde yorgunluk, yüzde 3,9'unda baş ağrısı, yüzde 1,9'unda da aşı bölgesinde ağrı olduğu bilgisi paylaşıldı.

CoronaVac aşısının güvenirlik oranı yüzde 91,25 olarak açıklandı!

İkinci dozun akabinde yan etkilerde herhangi bir değişiklik söz konusu olmazken, oranlar yüzde 2,5 yorgunluk, yüzde 2,3 baş ağrısı, yüzde 0,5 aşı bölgesinde ağrı şeklinde düşüş gösterdi. Gönüllülerden 29'unda Kovid-19 tespit edilen çalışmaların, bu sayı 40'a ulaşana kadar sürdürüleceği öğrenildi.

Türk yetkililer tarafından imzalanan sözleşmeye göre şubat sonuna kadar 50 milyon dozun teslim alınacağı CoronoVac aşısının 3 milyon dozunun 28 Aralık Pazartesi itibarıyla Türkiye'ye ulaşması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.