
Koronavirüsle mücadele bitmedi: Aşılama arttı diye rehavete kapılmayın! Uzmanlardan 'sonbaharda dördüncü dalga' uyarısı!
Salgınla mücadelede hızla devam eden aşılama, normalleşmeyi de beraberinde getirdi. Ancak uzmanlar, aşı olan kişilerin rehavete kapılarak maske, mesafe, hijyen kurallarına dikkat etmemesi halinde dördüncü dalga geleceği konusunda vatandaşları uyardı.
Yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında tüm ülkede aşılama hızla devam ederken buna bağlı olarak başlatılan normalleşmenin dördüncü kademesine bugün geçildi. Tüm kapalı işletmelerin açılması ve sokağa çıkma yasağının kaldırılması ile vatandaşlar derin bir oh çekerken uzmanlardan da korkutan uyarı geldi.
AŞILAMADA 50 MİLYON DOZUN ÜZERİNE ÇIKTIK
Maske, mesafe ve hijyen kuralları doğrultusunda yeniden faaliyete geçen iş yerleri, Sağlık Bakanlığınca yayımlanan 'Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi'ne de uyma mecburiyetinde bırakıldı. Bunun yanı sıra neredeyse tüm kısıtlamalar kaldırıldı. Aşılamanın da hızla artmasıyla ülkede toplam uygulanan aşı dozu miktarı 50 milyonun üzerine çıktı.
DELTA VARYANTI YEHLİKE SAÇMAYA DEVAM EDİYOR
Tüm bu olumlu gelişmeler, uzmanların uyarılarından kurtulmak için yeterli olmadı. 90'a yakın ülkede görülen ve Türkiye'de de 224 kişide saptanan Delta varyantı, küresel çapta endişeleri artırırken Hindistan kaynaklı bu virüsün bildiğimiz Kovid-19'dan çok daha bulaşıcı ve öldürücü olduğunun tespit edilmesiyle birlikte sınır kapılarının açılması, 'ülkemizde yeni bir dalgaya sebep olabilir' endişesi uyandırdı.
REHAVET VE AŞI KARARSIZLIĞI
Özellikle Delta varyantından fazlasıyla etkilenen Rusya'dan gelen turistlerin, son 72 saat içinde yapılmış resmi negatif PCR testleriyle virüsü taşımadığının belgelendirilmesi ve yeni varyanta karşı Bangladeş, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan, Nepal ve Sri Lanka’dan Türkiye’ye uçuş seferlerinin iptal edilmesi gerektiği ifade ediliyor.
Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, Milliyet'e verdiği demeçte, bir diğer sorunu da aşılama hızının düşük olması olarak açıklarken "Vatandaşlarımızın bir kısmın da biraz rehavet ve aşı kararsızlığı olduğunu gözlemliyoruz." dedi.
EYLÜL - EKİM AYLARINDA...
Aşı hızının günlük bir buçuk milyon doz olması gerektiğini kaydeden Balık, ülke genelinde yaz bitmeden hatta temmuz sonuna kadar çift doz aşılanan sayısı 50 milyon bandına gelmeden rahat olunamayacağını, aksi halde rehavetin ve aşılama hızındaki düşüşün eylül - ekim aylarında dördüncü dalgayı getireceğini ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.