
Patlamanın sebebi üzerinde duruluyor
Geçtiğimiz gün Beyrut Limanı’nda meydana gelen patlamada 2 bin 750 ton değerindeki amonyum nitrat, ardında benzeri nadir görülen bir yıkımı ortaya çıkardı.
Geçtiğimiz gün Beyrut Limanı’nda meydana gelen patlamada 2 bin 750 ton değerindeki amonyum nitrat, ardında benzeri nadir görülen bir yıkımı ortaya çıkardı. Tahmini olarak en az 135 kişi hayatını kaybederken, 5 bin kişi de bu patlamada yaralandı. Yapılan haberlere göre bu patlamaya neden olan maddenin yalnızca amonyum nitrat olamayacağı, buna başka bir maddenin de karışmış olabileceği veya müdahale ile patlatılmış olabileceği de tahmin ediliyor. Lübnan’da meydana gelen bu korkunç patlamaya ilişkin olarak detaylar gün yüzüne çıkmaya başladı. Beyrut’u adeta savaş alanına döndüren patlamaya Hizbullah’ın kontrolü altında bulunan limanda 2013 senesinden bu yana tutulan 2750 tonluk amonyum nitratın sebep olduğu kesin olarak tespit edildi. Yaşanan bu feci olayın olmaya başladığı ilk dakikalarda patlamanın kazanın ardından oluştuğu açıklanmış olsa da patlamanın sabotaj sonucu meydana geldiği de değerlendiriliyor.
Uzmanlar Patlamaya Farklı Şeylerin Sebep Olabileceğini Düşünüyor
Uzmanların yaptığı açıklamada amonyum nitratın yanıcı bir madde olduğunu ve tek başına patlayıcı özelliği olmadığını, fakat dış müdahale veya karışımla sonucu patlama ihtimali olduğunu ifade ediyorlar. Terör örgütlerinin patlayıcı yapmak için kullandıkları amonyum nitratın limanın içine nasıl giriş yaptığı da ortaya çıktı. Lübnan basınından elde edilen bilgilere göre 23 Eylül 2013 tarihinde Gürcistan'a ait olan Batum şehrinden yola çıkarak Mozambik’te bulunan Berea Limanı’na doğru giden amonyum nitrat yüklü geminin teknik arıza sebebiyle Beyrut’a yanaştığı dile getiriliyor. Gemide bulunan yük Beyrut Limanı’nda boşaltıldı, daha sonra ise 12 nolu depoya taşınma işlemi yapıldı. Yaşanan bu felaketin öncesinde buradaki malzemelere hiçbir bir müdahalede bulunulmadı ya da çıkarılmadı. 2015 senesinde Lübnanlı yöneticiler gemi mürettebatına operasyon yaparak onları tutukladı, daha sonra ise tekrar bıraktı. Ancak gemi Mozambik’e doğru yola çıkmadı. Lübnan yöneticileri bu tehlikeli malzemelerin ülkeden çıkarılması ve bunlardan kurtulmak adına herhangi bir karar almadı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.