Bel fıtığı nedir? Belirtileri nelerdir?

Bel fıtığı nedir? Belirtileri nelerdir?

Omurların arasında yer alan ve süspansiyon görevini yerine getiren diskin ani olarak ya da yavaş şekilde bozulması ya da bozulmaya devam etmesi ve dış tabakalarının delinerek, diskin merkez bölümünde bulunan

Omurların arasında yer alan ve süspansiyon görevini yerine getiren diskin ani olarak ya da yavaş şekilde bozulması ya da bozulmaya devam etmesi ve dış tabakalarının delinerek, diskin merkez bölümünde bulunan jöle kısmının dışa sızması sinire basınç ya da baskı yaparak ağrı, uyuşma, karıncalanma, kuvvet kaybı gibi belirtilere sebep olmaktadır. Çok az da olsa cerrahi müdahale gerektirebilen düşük ayak ve idrar ya da gaita kaçırma belirtilerine sebep olmaktadır.

Bel fıtığı neden fazla kilo sebebiyle artar?

Omurga esnekliğinin sağlanması görevini üstlenen diskler, eklemler, bağlar ve kaslar aşırı kiloların baskı yapması sebebiyle yüklü miktarda yüklenmeye yaşamakta ve deforme olarak bel fıtığına sebep olabilmektedir. Diğer taraftan vücudun ağırlık merkezini değiştirip belin kaymasına davetiye hazırlamaktadır. Fazla kiloları verip bel fıtığı riskini azaltmak mümkündür.

Fazla kilonun omurga sağlığında olumsuz etkileri vardır?

Omurların ara bölümünde yer alan disk fazla kilo sebebiyle erken yıpranmakta ve bel fıtığının oluşmasına ortam hazırlamaktadır. Öne eğilip yerden bir şey alındığı esnada bele yüklenen yük kişinin kilosuna göre 5-10 kat artış gösterir. Fazla olan 50 kilogramlık bir yükün gün içinde taşınması bel omurları arasında yer alan disklerde, bağlarda, kaslarda ve eklemlerde kronik zorlanma ve bu bölümlerin bozulmasına sebep olur. Bununla beraber 50 kilogram fazla kiloya sahip olan bir kişinin eğilip bir kalemi yer alması halinde bile bel bölümüne en az 250 kg ekstra yükün binmesi mümkün olacaktır. Bu durumda da fazla kilonun bel fıtığına olan etkisini çok net olarak görmek mümkündür.

Bel fıtığı tanısı nasıl konulur?

Bel fıtığı tanısının doğru şekilde konuşması için ilk olarak fizik tedavi ya da beyin cerrahi uzmanı tarafından yapılan muayene sonucunda tespit edilir. Diğer teknikler hataya müsaittir. Gerekli görülürse röntgen, MRI, BT ve EMG çekilip ardından da tanının netleşmesi sağlanır.

Tedavisi nedir?

Bel fıtığına sahip kişiler kesinlikle konuda uzman bir uzman doktor tarafından muayene ve tedavi önerisi desteği almalıdır. Bu noktada en önemli şey hangi tedavi yönteminin yapılacağı konusudur. Tedavi için öncelik hasta kişinin eğitimi olmalıdır. Hastaya en etkili duruş, eğilme, yük taşıma, yatış ve oturma pozisyonu gibi eğitimler verilmelidir. Bel fıtığının büyük çoğunluğu ameliyatsız şekilde iyileşir ya da zararsız duruma getirilebilir. Kişinin bel boyun, bacak, kol ve ellerinde ilerleme ihtimali olan güç kaybı mevcutsa dahi hemen cerrahi önermek bir hata olacaktır. Uygulanan tedaviye cevap verilmez ve tedavi uygulanmasına rağmen ilerleme devam ederse cerrahi karar verilmesi uygun bir tedavi yöntemi olacaktır. Yalnızca ağrı odaklı olan teknikler edilmez. Ameliyat yöntemi ise diskin dışarı sızmış olan bölümünün çıkarılarak atılmasını amaçlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.