
Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna 14 ülkeden tepki!
ABD, Avustralya, İngiltere, Kanada, Çekya, Danimarka, Estonya, İsrail, Japonya, Letonya, Litvanya, Norveç, Güney Kore ve Slovenya hükümetleri, DSÖ uzmanlarının Wuhan'daki incelemeleri sonrası yayımladıkları rapora ortak yazılı açıklama ile yanıt verdi.
14 ülke; Çin'in Hubei eyaletine bağlı Wuhan kentinde ortaya çıktıktan sonra ölümlere neden olan ve İngiltere, Brezilya, Güney Afrika gibi ülkelerde farklı mutasyonları görülen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının kökenini araştırmak için Wuhan'a giden Dünya Sağlık Örgütü uzmanlarının incelemeleri sonucunda yayımladıkları rapora yaptıkları yazılı açıklama ile tepki gösterdi.
Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, İngiltere, Kanada, Çekya, Danimarka, Estonya, İsrail, Japonya, Letonya, Litvanya, Norveç, Güney Kore ve Slovenya hükümetleri, son açıklanan rapora ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı. Dünya Sağlık Örgütü'nün raporunun "çok geç açıklandığını" ve "orijinal verilere ulaşım sağlamadığını" ifade edildi.
Dünya Sağlık Örgütü'nün Çin'in Hubei eyaletine bağlı Wuhan kentinde koronavitüsün kökenine ilişkin yaptıkları araştırmanın öneminin altı çizilirken konuya ilişkin yayımlanan rapor ile ilgili soru işaretleri olduğu belirtildi.
Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, İngiltere, Kanada, Çekya, Danimarka, Estonya, İsrail, Japonya, Letonya, Litvanya, Norveç, Güney Kore ve Slovenya hükümetleri tarafından ortak yapılan yazılı açıklamada "Koronavirüsün kökenleri ile ilgili müdahale ve uygunsuz etkilerden uzak, şeffaf, bağımsız analiz ve değerlendirmeleri destekliyoruz. Bu bağlamda, DSÖ öncülüğünde Çin'de yapılan son çalışmaya ilişkin ortak endişelerimizi dile getiriyoruz" ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada; bundan sonraki süreç için bağımsız çalışmaların desteklenmesi konusunda birlikte hareket edilmesi gerektiği vurgulandı. Koronavirüsün hayvanlardan insanlara bulaşmış olabileceği yönündeki bulgulara ilişkin çalışmaların sürmesinin gerektiği belirtilen açıklamada "DSÖ ve tüm üye ülkelerin verilere zamanında ulaşma ve şeffaflık konusunda taahhütlerini yenilemeleri gerekmektedir" denildi. Böylelikle hem Dünya Sağlık Örgütü'ne hem de isim verilmeden özellikle Çin'e çağrıda bulunuldu.
Açıklamada, uluslararası uzmanların koronavirüsün kökeni ile ilgili çalışmalarında gerekli verilere daha hızlı ve şeffaf şekilde ulaşması için ilgili tarafların daha hassas olması gerektiği belirtildi.
Amerika Birleşik Devletleri yönetimi, uzun zamandır koronavirüsün kaynağına ilişkin çalışmalara yeterince kapı açmadığı gerekçesiyle Çin yönetimine eleştirilerde bulunuyordu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.