Dünyada eşi, benzeri olmayan zerrecik aşısı, Türkiye'de üretildi, koronaya karşı umut oldu!

Dünyada eşi, benzeri olmayan zerrecik aşısı, Türkiye'de üretildi, koronaya karşı umut oldu!

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınında umutlandıran haber Türkiye'den çıktı. Boğaziçi Üniversitesi'nde çalışmalarına devam edilen, dünyada ilk ve tek ASC zerrecik aşısının hayvanlar üzerindeki etkinliğinden olumlu sonuçlar alındı.

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınının önüne geçme amacıyla yürütlen aşı çalışmaları hızla devam ederken umutlandıran ve gururlandıran haber Türkiye'den geldi. Boğaziçi Üniversitesi'nde devam eden dünyada tek ASC zerrecik aşısında faz çalışmalarının Mayıs ayında başlayaccağı belirtilirken projenin başındaki isimlerden Prof. Dr. Nesrin Özören, "ASC zerrecikleri virüs geldiğinde bağışıklığı harekete geçiriyor, Kovid-19’la mücadelede çığır açacak" dedi.

HAYVAN DENEYLERİNDEN OLUMLU SONUÇLAR ALINDI

Milliyet'tenMert İnan'ın yaptığı habere göre, yeni tip koronavirüse karşı geliştirilen mRNA, DNA, inaktif ve vektör aşı adaylarından tamamen farklı ve yepyeni bir yöntem olarak, ülkemizde ASC zerrecik aşısı geliştiriliyor. Dünyada yalnızca bizim ülkemizde yapılan bu çalışmalar kapsamında, Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nesrin Özören, Mayıs ayında Faz çalışmalarına geçilecek aşının hayvan deneylerinin tamamlandığını ve elde edilen ill bulgularda olumlu sonuçların yer aldığını belirtti. 

Dünyada ilk: Yerli ve milli zerrecik aşısı

"ZERRECİKLER, SAVUNMA SİSTEMİNİ HAREKETE GEÇİRECEK"

Aşının virüsü nasıl etkisiz hale getirdiği konusunda da bilgi veren Prof. Dr. Özören, bunun daha önce hiçkimsenin kullanmadığı bir teknoloji olduğunun altını çizdi. Zerreciklerin vücuda girdiği anda savunma sistemini harekete geçireceğini belirterek bu aşı teknolojisinin, vücuttaki protein yapısının immün sistemi uyarması üzerinden çalıştığını ifade eden Prof. Özören, "ASC proteini vücudumuzda bulunan bir protein ve ilginç bir yapısı var. Hücreye bir patojen veya mikrop geldiğinde tetiklenen bir kompleks oluşturuyor. Yani koronavirüs yüzey proteini taşıyan ASC mikrokürecik yapıları, zerrecikler vücudunuza girdiğinde akyuvar hücrelerimiz bunu algılayarak, savunma sisteminizi harekete geçirecek." şeklinde konuştu.

Dünyada ilk: Yerli ve milli zerrecik aşısı

"2022'DE PİYASAYA ÇIKMASINI HEDEFLİYORUZ"

Bu teknolojiyle gliştirelecek aşıda, ASC proteini akyuvarlara yerleşerek virüsü tespit ettiğinde savunma sistemine uyarı verecek. Çalışmalarda bir yılın geride bırakıldığını söyleyen Prof. Dr. Özören, "FAZ 1 başvuru dosyası için gerekli son araştırma yöntemlerini de tamamlandıktan sonra mayıs ayında Faz 1 deneylerine başlamayı planlıyoruz. Her şey yolunda giderse Kasım, Aralık gibi Faz 3’e geçmiş oluruz. 2022’de ise aşımızın piyasaya çıkmasını hedefliyoruz. Aşımız Kovid-19’la mücadelede çığır açacak.” ifadelerini kullandı.

Dünyada ilk: Yerli ve milli zerrecik aşısı

Türk bilim insanları olarak dünyaya yeni dizayn bir aşı sunmuş olma iddiasını taşıdıklarını kaydeden Prof. Dr. Özören, aşının tercih edilme sebeplerinden bir diğerini de oda sıcaklığında bozulmaması yani eksi 70 derecede taşınma ve saklanmaya ihtiyaç duyulmaması olarak açıkladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.