
Egzama nedir? Neden meydana gelir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi nedir?
İnsan sağlığını etkileyen ve yaşam kalitesini düşüren hastalıklardan birtanesi olan Egzama, bir cilt hastalığı vücut ve özellikle eklem yerlerinde görülür. Peki Egzama nedir? Neden meydana gelir? Tedavisi varmıdır? Tedavisi nedir? işte detaylar...
İnsanlar yaşamları boyunca hep söyledikleri bir kelime vardır "Allah önce sağlık versin" der. Gerçekten insanın yaşamında sağlık hep ön plandadır. Sağlık olmadımı geri kalan yaşamın bir tadı tuzu kalmaz. Bu bağlamda insan sağlığını etkileyen kalitesiz bir yaşam belirleyen hastalıklar vardır. Bu hastalıklardan bir taneside Egzama'dır. Egzama alınan gıdalardan kaynaklanan bir hastalık olup özellikle eklem yerlerinde gözüken bir hastalıktır.
İnsanlar, Egzama hastalığı nedir? Neden meydana gelir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi varmıdır? Egzama hastalığına neler iyi gelir diye araştırıyor. İşte egzama hastalığı ile ilgili tüm bilinmeyenler ve tedavi şekilleri.
"EGZAMA NEDİR?"
Egzama, bir cilt hastalığdır. Egzama bir diğer adıyla atopik dermatit, kalıtsal ve genetik bileşenlerden büyük ölçüde etkilenen inflamatuar bir cilt rahatsızlığıdır. Her yaşta görülebilen egzama, kronik ya da dönemsel olarak ortaya çıkmasımnın yanı sıra yediğimiz gıdalardanda kaynaklanabilir.
Atopik yani egzamalı cilt, yağsız ve kuru bir cilttir. Cildin aralıklı olarak tatlı bir şekilde kaşınması semptomlarından biridir. Kaşıntıda ara sıra geçici bir rahatlama olmasına rağmen, cilt kuruyup gerildiği için bu durum, tahriş edici ajanların devreye girmesine neden olur. Egzamalı cildi kaşıdıkça cilt daha fazla kaşınır, kurur. Böylece bir kısır döngüye girilir. Kaşıntılar özellikle eklemlerde meydana gelir.
"EGZAMA NEDEN MEYDANA GELİR?"
Egzamaya sebep olabilecek etkenler aşağıdaki gibidir:
1.Genetik
Egzama, kalıtımsal bir rahatsızlıktır. Ailesinde egzama geçmişi olan kişilerde görülme olasılığı daha yüksektir.
2.Yüksek ateşli hastalıklar
Ateşli hastalıklar egzamayı daha da çok tetikleyebilir. Özellikle çocuklarda ateşli hastalıklar sonrasında egzama belirtileri sık sık gözlemlenir.
Egzama
3.Cildin enfeksiyon kapması
Cilt enfeksiyon kaptığında da egzama riski altındadır. Herpes virüsü gibi enfeksiyonlarda görülen kaşıntı, vücutta kızarıklık ve kabarıklık gibi belirtiler, beraberinde egzamayı da getirebilir.
4.Besin alerjisi
Vücudun bazı besinlere ve gıdalara alerjisi varsa, egzama belirtileri baş gösterebilir.
5.Kimyasallar
Bazı sabunlar, temizlik ve hijyen kullanılan deterjanlar, bulaşık deterjanları kısacası kimyasal maddeler egzama riskini arttırabilir.
"EGZAMA'NIN BELİRTİLERİ NELERDİR?"
Egzamanın, ciltte aşırı kuruluk, dökülme, çok fazla kaşıntı, kızarıklık ve cildin kuruluktan çatlaması ve kabarması gibi bir dizi belirtileri vardır. Ancak hepsinden çok dikkat çeken semptom kaşıntıdır. özelliklede eklem arası kaşıntılarıdır.
"EGZAMA'NIN EN BELİRGİN ÖZELLİĞİ KAŞINTIDIR"
Belirtiler yaşa bağlı olarak değişebilir , her yaşta insanda gözükebilir. Bebeklerde yanaklarda, karında, kol ve bacak yüzeyinde, çocuklarda da kol ve bacakların kıvrımlarında kendini gösterebilir.
Yetişkinlerde de aynı noktalarda egzama belirebilirken, tüm vücudun etkilendiği, şiddetli atopik dermatit de ortaya çıkabilir. Genellikle de bu kişiler, çocuklukta ve bebeklikte egzama geçmişi olan kişilerdir.
"EGZAMA'NIN TEDAVİSİ NEDİR?"
Egzama hastalığı kronik bir rahatsızlık olup bilinen kesin bir tedavisi yoktur. tedavi için öncelikle doktorunuza müracaat etmelisiniz. Hastalara uygulanan tedaviler, genel olarak egzamanın bireyde yol açtığı semptomların önüne geçmeye veya şiddetini azaltmaya yöneliktir. Herhangi bir uyarana karşılık olarak oluşan egzama türlerinde tedavinin temel ilkesi uyaranla temasın önüne geçmek veya temas sıklığını azaltmaktır.
"CİLDİNİZİ KAŞIMAYINIZ"
Hastalığın tedavisinde hekimin önerileri doğrultusunda genellikle alerji önleyici ilaçlar, kortikosteroid içerikli ilaçlar, ve nemlendiricilerden yararlanılır. Kaşıntının önlenmesi için krem ve jeller kullanılabilir. Ciltteki kuruluğun önüne geçmek için bol miktarda su tüketilmeli, cilt sürekli nemlendirilmelidir. Tedavi sürecinde cildi kaşımamak ve oluşan kabarcıkları patlatmamak büyük önem taşır. Eğer siz de egzama hastalığına sahipseniz yukarıda belirtilen hususlara özen göstererek ve düzenli olarak sağlık kontrollerinizi yaptırarak hastalığın yol açtığı sorunların önüne geçebilir, yaşam kalitenizi artırabilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.