Helikobakter pilori bakterisi nedir?

Helikobakter pilori bakterisi nedir?

Mide içerisine girip buraya yerleşen ve bununla beraber enfeksiyona neden olan bir bakteri çeşidi olan helikobakter pilori, gastrit ve ülser gibi hastalıkların oluşmasına büyük etken oluyor.

Mide içerisine girip buraya yerleşen ve bununla beraber enfeksiyona neden olan bir bakteri çeşidi olan helikobakter pilori, gastrit ve ülser gibi hastalıkların oluşmasına büyük etken oluyor. Genel olarak çocukluk zamanlarında vücuda yerleşen helikobakter pilori bakterisinin midede enfekte olduğu meydana çıkıyor. Peptik ülserlerin sık görüldüğü bir sebebi olan helikobakter pilori enfeksiyonu, dünyada bulunan kişilerin yarısından çoğunda olma riski yüksek. Birçok kiii helikobakter pilori enfeksiyonu olduğunu fark etmez, bunun en temel sebebi ise belirgin bir bulgu vermiyor olmasıdır. Bazı kişiler helikobakter pilorinin yaratmış olduğu zararlı etkilere karşı daha çok direnç ile savaşır. Mide ülseri, gastrit hastalığına ait belirtilerin görüldüğü hallerde, doktor tahmini olarak sizi helikobakter pilori enfeksiyonu adına test yapmak isteyecektir. Şayet helikobakter pilori enfeksiyonu mevcut ise bazı halleri karşıladığında antibiyotik ile tedavisinin yapılması gerekmektedir. Karın bölgenizde bir ağrı ya da yanma hissi, midenizin boş olduğu zamanlarda daha çok kötü olan karın ağrısı, mide bulantıları, iştah kaybı, sık sık geğirme, şişkinlik ve sebebi belli olmayan kilo kaybı belirtileri ile hastalık baş gösterebilir. Bu şikayetler sizde görünürse ve sizde kalıcı belirtilerin olacağı ve semptomları fark ederseniz mutlaka doktor desteği almayı ihmal etmeyin.

Karın Ağrısı Önemsenmeli

Durmayan ya da sürekli karın ağrısı, yutmada güçlük, kanlı ya da siyah katran biçiminde olan kanama, kahve telvesine benzeyen kanlı ya da siyah kusma gibi hallerde endoskopi yapılması gerekir. Helikobakter pilori bakterileri; tükürme, kusma ya da gaita ile direkt olarak temas yoluyla insandan insana bulaşabilmektedir. Helikobakter pilori kontamine yiyecek yada su yolu ile de yayılması mümkündür. Helikobakter pilori, mide ve ince bağırsakta yer alan koruyucu astara zarar verebilir ve bu sebeple de mide asidininin açık bir yara şekline dönmesine yol açabilir. Mide astarındaki iltihap, yani gastrite yol neden olan helikobakter pilori enfeksiyonu, mideyi tahriş eder ve bunun sonunda da iltihaplanmaya sebep olabilir. Bu durumda da mide kanseri çeşitleri için güçlü bir risk oluşturur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.