Her yıl okul sıralarında yapılan aşı pandemi nedeniyle aile hekimliğine taşınıyor

Her yıl okul sıralarında yapılan aşı pandemi nedeniyle aile hekimliğine taşınıyor

Yetkililer tarafıdnan yapılan açıklamada, ilköğretim 1. ve 8. sınıflara her yıl okul sıralarında yapılan pekiştirme aşılarının, yeni tip koronavirüs nedeniyle 2020-2021 eğitim öğretim döneminde Aile Sağlığı Merkezlerinde yapılacağı belirtildi.

İlköğretim 1. ve 8. sınıf öğrencilerine her yıl okul sıralarında yapılan çocukluk çağı pekiştirme aşılarının, yeni tip koronavirüs nedeniyle girilen pandemi süreci kapsamında bu sene ilk kez aile hekimliklerinde yapılacağı duyuruldu. Yaklaşık olarak 5 milyon çocuğun aşılanacağı dönemde, Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Başkanı Dr. Gürsel Özer, konu hakkında önemli açıklamalara imza attı. 

Her yıl okul sıralarında yapılan aşı pandemi nedeniyle aile hekimliğine taşınıyor

BİRİNCİ SINIFI BEKLEMEK ZORUNDA DEĞİLLER

Pandemi yoğunluğu, 65 yaş üzeri vatandaşlar ve kronik rahatsızlığı bulunanlar göz önüne alındığında yığılmaların önüne geçmek amacıyla randevu alınarak aile hekimliğine gidilmesini öneren Dr. Gürsel Özer, paniğe gerek olmadığını söyledi. Bu yıl ilk kez Aile Sağlığı Merkezleri'nde (ASM) yapılması planlanan çocukluk geliştirme aşılarının Türkiye genelindeki yaklaşık 5 milyon ilköğretim 1. sınıf ve 8. sınıf öğrencisinin 3 ay içinde aşılanmasının tamamlanması gerektiği, bu kapsamda Sağlık Bakanlığı'nın bu yıl Aşı Danışma Kurulu'nun tavsiyesi ile aşılama takviminde yaptığı değişiklikle, 1 Temmuz 2016 ve sonrasında doğan çocuklar da ilkokul birinci sınıfı beklemeden aile hekimliklerinde pekiştirme aşılarını olacakları belirtildi.

Her yıl okul sıralarında yapılan aşı pandemi nedeniyle aile hekimliğine taşınıyor

"1. SINIF AŞILARI 4 YAŞA ÇEKİLDİ"

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Başkanı Dr. Gürsel Özer, eskiden bu asıların 1 yıllık sürece yayıldığını fakat bu yıl bir değişikliğe gidilerek sürecin 3 ayda tamamlanacağını belirterek, "Biz çok uzun yıllardır hem ilkokul 1. sınıfta hem de 8. sınıfta aşılamalar yapıyorduk. Bunlar çocukluk çağı aşılarının tamamlama dozları oluyor. 1. sınıfta difteri, boğmaca, tetanos, kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşıları; 8. sınıfta da tetanos aşısını yapıyoruz. Eskiden biz bu aşıları okullara gidip 1 yıllık süre içerisinde tamamlıyorduk. Ancak Bakanlığın, Temmuz ayında Aşı Danışma Kurulunun önerileri ile yayınladığı bildiride, 1. Sınıf aşıları 4 yaşa çekildi ve bunlar da ASM'lerde yapılmaya başlandı. Biz Temmuz ayından itibaren başladık aşılamalara" dedi.

Her yıl okul sıralarında yapılan aşı pandemi nedeniyle aile hekimliğine taşınıyor

"HEPSİNİ BİRDEN STOKLAMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL"

Aşı alanında ciddi yoğunluk yaşandığını söyleyen ve aşıları hem transportta hem de merkezlerde soğuk zincirde korunması gerektiğini hatırlatan Dr. Özer, her ASM'de buzdolabı olduğunun altını çizerek, "2 ile 8 derece arasında saklıyoruz aşıları. Ancak bunun kırılmaması için aşıyı belli sayılarda alabiliriz. O nedenle de hepsini birden stoklamamız mümkün değil. Bu yıl Türkiye'de 2.5 milyon çocuk 1. sınıfa başlayacak, 8. sınıflar da 2.5 milyon civarında. Yine bizim geçen seneki rakamlara göre 18 milyon ilköğretim çocuğumuzun da her sene periyodik muayenelerinin yapılması gerekiyor. Örneğin benim kayıtlı kişi sayım 3 bin 900'lerde. Kayıtlı kişi sayılarının 2 bin 500'lere düşürülmesi lazım ki bu yığılmaların önüne geçebilelim. Bunu nasıl aşabiliriz? İş burada ailelerimize düşüyor. Lütfen bizden randevu alarak gelsinler ki bunun önüne geçelim. Okul çağı çocuklarının periyodik izlemleri, zatürre aşısı için gelenler, hepsi için bunu söylüyoruz. Bize başvuruda bulunacaklar, randevularını vereceğiz ve bir planlama içerisinde aşılamaları gerçekleştireceğiz. Çünkü bizim, çocuklarımızı salgından da korumamız gerekiyor. Aileler bize yardımcı olmalı ki biz bunu başaralım. Randevularını alarak o saate çocukları ile beraber gelirlerse yoğunluğun içine girmeden aşılarını yaptırabilirler." ifadelerini kullandı. 

Her yıl okul sıralarında yapılan aşı pandemi nedeniyle aile hekimliğine taşınıyor

"AŞI OLMASI GEREKEN HERKESİ RANDEVULARINA GÖRE ÇAĞIRIYORUZ"

Bu tamamlama aşıları yaptırılmadığı takdirde daha önce yaptırılan dozların etkinliğinin azalacağını ve çocukların  difteri, boğmaca, kızamık ya da tetanos gibi enfeksiyonlara yakalanma ihtimalinin artacağını belirten AHESEN Başkanı, son zamanlarda zatürre aşılarına olan ilgiyi de değerlendirerek bunun Kovid aşısı olmadığının altını çizdi.

Son olarak bugünlerde gündemden düşmeyen aşı yetersizliği iddialarının doğru olmadığını belirten Özer, aşıyı saklamak için gerekli olan soğuk zincir koşulları nedeniyle merkezlere sınırlı sayıda aşı getirildiğini belirterek, "Tamamını getirip dolaplarımızda saklamamız mümkün değil. Çok büyük dozlarda aşıları alıp aile sağlığı merkezlerimizde tutamayız. Telaşa gerek yok, bu aşının yapılması gereken herkese randevu veriyoruz, planlamalarımızı yapıp dolaplarımızın kapasitesine göre aşı stoklarımızı elimizde bulunduruyoruz ve bu aşıyı olması gereken herkesi randevularına göre çağırıyoruz. Burada da yığılmaların önüne geçmek adına randevusuz aşı olmaya gelinmemesi büyük önem taşıyor." ifadeleriyle açıklamasını sonlandırdı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.