
Karabasan ( Davar) Nedir? Neden Olur? Karabasan ( Davar) Kimlere Basar? Karabasan bastığında neler yapılmalı?
Karabasan olarak bilinen ve Anadoluda halk arasında davarda olarak adlandırılan, insanın uyku halinde hareketsiz kalmasına sebep olması ve boğulacak gibi olması halidir. Karabasan Nedir? Neden Olur? Karabasan Kimlere Basar? detaylar haberimizde.
insanın gece yattığında uykudan sonra birden bire birşeyin üzerine çullandığını hissetmesi hareketsiz kalması o halden kurtılmak için çaba sarfetmesi hali olarak bilinen anadoluda davar olarakta adlandırılan karabasan Tıbben uyku felci olarak biliinir.ve başka bir tabirle Bedenin kısaca hareket edememesidir. yine halk arasında özellikle evli olupta eşinden ayrı yatanların bu olaya maruz kaldığı söylenir. Örneğin, uykudan uyanmak istediğiniz halde uyanamadığınız, bağırarak yardım isteyip de bağıramadığınız durumda karabasan genellikle üçboyutlu bir rüya sonrası olur. Peki davar'da olarak bilinen karabasan nedir?, Neden sizin başınıza geliyor? Bu makalemizde, “Karabasan nedir?, Karabasan neden olur?, Karabasan kimlere basar?, Karabasanın bilimsel açıklaması nedir?” gibi merak ettiğiniz tüm soruları cevaplandırdık.
Karabasan Nedir / Neden Olur? Karabasan Kimlere Basar / Karabasan Bilimsel Açıklaması
"KARABASAN (DAVAR) NEDİR?"
Meşhur Türk bilim insanı İbn-i Sina (M.S. 980-1037), “Kanun” isimli kitabında ruh bozukluklarından “karabasan”a da yer vermiştir.
Karabasan yaşayan herkes uyanık olduğu halde vücudunun hiçbir yerini kıpırdatamaz. hareketsiz kalır boğulavcak gibi olur nefes alamadığını hisseder, Adeta bir felç hali geçiren ya da nefes alamayacakmış gibi üzerinde bir ağırlık hisseden hasta 10-20 saniye kadar kendini ölüyormuş gibi hisseder ve bir süre sonra karabasan hali kendiliğinden veya birinin hastaya dokunmasıyla sona erer.
"KARABASAN (DAVAR) NEDEN BASAR"
en büyük sebeplerinden bir tanesi Karabasana uğrayan hastada ya kan dolaşımında bir düzensizlik ya da psikolojik sarsıntılar geçirmiştir.
Karabasana sık yakalanan ya da geçiren hastaların çok olmasa da tümör, kanser, damar yumuşaması, beyin sapında kist oluşumu gözlemlenmiştir. Karabasana maruz kalan hastaların nörolojik muayeneden geçmeleri çok önemlidir. Kadınlarda doğum sonrası veya gebelik dönemlerinde sık görülür.
"KARABASAN (DAVAR) İLK BELRTİLERİ NELERDİR?"
Uyku felcinin başlıca belirtisi geçici iskelet kası felcidir. Bir hasta uykuya tam dalacakken veya uykudan tam uyanırken hareket edemiyor ve konuşamıyorsa karabasan oluyor demektir. Diğer taraftan karabasan ile birlikte hypnagogic halüsinasyonlar da yaşanıyor olabilir. Bunlar, işitsel, görsel, dokunsal olabilir. Uyku felcinde hasta tekrar REM uykusuna dönmeden önce veya tamamen uyanmadan önce 15-20 saniye veya en uç durumlarda 4-5 saat de sürebilir.
"KARABASAN (DAVAR) BASTIĞINDA NELER YAPILMALI?"
Uyumaya başladıktan birkaç saat sonra çığlık atmaya ve ağlamaya başlayabilirsiniz. Kalbiniz çarpıntınız ve soluk alıp vermeniz sıklaşır. İnsanlar sizi gördüklerinde rahat olmadığınızı fark ederler.Rüyayı kesinlikle hatırlamazsınız. Başkaları size bahsetmedikçe olayı hiç hatırlayamazsınız.
"KARABASAN (DAVAR) SEBEPLERİ NELERDİR?"
Uyku felci, REM uykusunda meydana gelir. Fizyolojisi hakkında az şey bilinir. Uyku felci beynimizin pons’ında motor nöronların post-sinaptik inhibisyonu’nda olduğu bilinmektedir.
Birçok insanın hayatında en az bir kez uyku felci geçirdiği bilinmektedir. Bazıları, değişik faktörlerin uyku felci ve halüsinasyonların yaşanma olasılığını arttırdığını bildirmişlerdir.
"KARABASAN (DAVAR) İNSANI NEDEN BASAR"?
Stres, yorgunluk hali Uykunun kaliteli alınamaması,Sırt üstü yatmak,Yaşam tarzında ani değişiklikler, Karabasan olmadan önce görülen canlı rüya,Yapay uyku yardımcıları ve antihistaminler,Nörolojik rahatsızlıklar Psikolojik rahatsızlıklar,Narkolepsi, bacak krampları, uyku bozukluğu
"KARABASAN, DAVAR'DAN NASIL KURTULURUZ?"
Karabasandan aslında korkmaya gerek yoktur. Siz de uyku felci yani karabasan oluyorsanız,Yeterince uykunuzdan emin olun,Hayatınızdaki stresleri hafifletin Uyuyamıyorsanız uyku pozisyonunuzu değiştirin Bunları yaptığınız halde bir değişiklik söz konusu değil ise mutlaka bir doktora danışın.
"KARABASAN (DAVAR) İÇİN NE TÜR TEDBİRLER ALINABİLİR?"
Bir doktora gitmeli ve durumu mutlaka ince detaylarına kadar ne yaşadığınızı anlatmalısınız.Sırtüstü yatmamaya özen göstermelisiniz,Yattığınız yerde ekmek kırıntısı olmamasına dikkat etmelisiniz, Banyo veya tuvaletlerde şarkı, türkü söylememeli özellikle banyoda küçük abdest yapmamalısınız,
Yatağa abdestli girmeli, Besmele çekip Fatiha suresi, Ayet-el kürsi, İhlas suresi, Felak ve Nas sureleri okumaya özen göstermelisiniz,Üzerinizde Cevşen muskası taşıyabilirsiniz,
Yastığın ya da yatağın altına metal objeler koyabilir ya da boynunuzda sıvı kurşun taşıyabilirsiniz,
Yatağın baş ve ayakucundaki boşluklara bir kap içinde kaya tuzu koyabilirsiniz,Odanızda yüzerlik veya kuru adaçayından tütsü yapabilirsiniz.
"KARABASAN İÇİN İSLAMİ AÇIDAN ALINACAK TEDBİRLER KARABASAN DUASI"
Abdest alıp iki rekât namaz kılıp abdestli yatmak. 33 defa SüphanAllah, 33 defa Elhamdülillah, 34 defa Allah-hu Ekber diyerek uyumak.7 defa Ayet el-Kürsi'yi okuyup sağa, sola, arkaya, öne, alta ve üste üfleyip yedincisini üflemeden uyumak.Fatiha, Nas, Felak, İhlas surelerini okumak.Cevşen duasını okumak ve üzerinizde Cevşen duasını bulundurmak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.