
Koronavirüs aşısı Türkiye'de 13 bin kişiye yapılacak
Türkiye'de Hacettepe Üniversitesi bünyesinde denemeleri yapılan koronavirüs aşısına ilişkin olarak açıklama yapan Prof. Dr. Murat Akova,Türkiye'de 18-60 yaş arasında bulunan 13 bin kişiye aşı yapmayı planladıklarını söyledi.
Çinli Sinavoc firmasının geliştirdiği Coronavac isimli Kovid-19 aşısının 3.faz denemeleri dün Türkiye'de başladı. Denemelerin başladığı Hacettepe Üniversitesinde Rektör Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Aşı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Serhat Ünal ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akova, çalışmalara ilişkin olarak bilgilendirmede bulundu.
Prof. Dr. Güran, Sağlık Bakanlığı ile işbirliği içinde olduklarını belirterek,"Dün ilk aşılama yapıldı. Ülkemiz ve dünya açısından bu çalışmaların olumlu sonuçlanmasını bekliyoruz." dedi.
"ÖNEMLİ OLAN YENİ VAKA SAYISINI AZALTMAK"
Koronavirüs salgınına ilişkin konuşan Prof. Dr. Serhat Ünal,"Bu yangın nereye kadar gidecek? Hepimizin merak ettiği konu bu. Bütün hekimlerimiz ve sağlık personelimiz hasta olan kişileri tedavi etmek için elinden gelen her şeyi yapıyor. Önemli olan, yeni vaka sayılarını azaltmak." dedi.
Prof. Dr. Ünal, Türkiye'de koronavirüs salgınına karşı 13 aşı adayı çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Aşı çalışmalarında gönüllüğünün esas olduğunu belirten Ünal,"Almanya, Amerika, İngiltere, Brezilya, Şili ve Endonezya'da o ülkelerin kabul ettiği kurallar çerçevesinde gönüllü bazında yapılarak ve her türlü tedbir alınarak yapılan çalışmalardır. Orada yapılan çalışmalardan buradakinin bir farkı olamaz. Sağlık Bakanlığımız onaylayınca çalışmaya destek olacak 25 merkez belirlendi. Bütün hazırlıklar tamamlandıktan sonra Hacettepe ilk merkez oldu. Ülke çapında faz 3 çalışması yapılacak. İnsanlığa hizmet edeceğiz" diye konuştu.
"YERLİ AŞI HAYVAN ÇALIŞMALARI BASAMAĞINA BAŞLAMAK ÜZERE"
Hacettepe Üniversitesinin koordinatör merkez olacağını kaydeden Ünal,"Üç aydan daha fazla bir süredir bu işe hazırlanıyoruz, bilimsel, etik ve uygulanabilirlik olarak. Hacettepe'nin öncülük etmesinden hepimiz gurur duyuyoruz. Hacettepe Üniversitesi Aşı Enstitüsünde geliştirilen yerli aşının da hayvan çalışmaları basamağına başlamak üzere. İnşallah oradan da iyi sonuç alırız." şeklinde konuştu.
TÜRKİYE'DE 13 BİN KİŞİYE AŞI YAPILMASI PLANLANIYOR
Prof. Dr. Murat Akova, aşının 3.faz çalışmalarında olduğunun bilgisini vererek,"Bu, artık ruhsatlanma öncesinde yani toplumda yaygın kullanım izni verilmesi öncesindeki son aşama. Elinizdeki ürünün bu aşamada bilimsel olarak başarılı olduğu gösterilirse bundan sonraki aşamada ruhsatlanır ve toplumda yaygın olarak kullanılmaya başlar. Bizim şu anda yaptığımız çalışma bu." açıklamasında bulundu.
Dünyada faz 3 çalışmasında olan ve denen 9 aşının olduğunu kaydeden Murat Akova,"Bu aşılardan 4'ü inaktive dediğimiz, bizim kullandığımız aşıya benzer aşı. İlk Hacettepe'de başladı. 25 merkezde Türkiye'de sürdüreceğiz. Türkiye'de 13 bin kişiyi hedefliyoruz bu çalışmaya almayı. Bu 13 bin kişinin ilk aşamada 1200'ü hastalık açısından ön planda ve en yüksek riskli grubu teşkil eden sağlık personeli olacak. Bu 1200 kişilik grubu ikiye böleceğiz. Bu tamamıyla 'kör ya da maskelenmiş' olarak yapılacak. Ne aşıyı uygulayan bizler ne de aşının uygulandığı gönüllüler bunu bilecekler. Bu grubun yarısına aşı, diğer yarısına da boş aşı vereceğiz. Gerçek anlamda bir molekülün etkili olup olmadığını gösterebilmenin yolu bu. Şu anda Kovid-19'a karşı etkili olduğu bilinen bir aşı yok. Boş bir aşı ile karşılaştırıyoruz. Eğer bizim gerçekten aşı yaptığımız grupta, hastalığa karşı aşı koruma gösterecek olursak bu aşının etkin olduğunu da göstermiş olacağız." dedi.
AŞI YAPILAN KİŞİLER PERİYODİK OLARAK İZLENECEK
Aşı yapılan gönüllülerin periyodik olarak takip edileceklerini belirten Akova şunları kaydetti:
"Bizim kontrol süremiz 210 gün, yaklaşık 7 aylık bir süre kontrol edilecek. Hepsinin kanlarında antikor dediğimiz aşının ürettiği etkili anti madde var mı? Onlara bakacağız. 'T hücresi' dediğimiz ikinci bir immün sisteminin ortaya çıkıp çıkmadığına bakacağız. En önemlisi de bir yan etki çıkıyor mu ona bakacağız. O nedenle gönüllülerin hepsinin elinde bir kart var. Onlar günlük olarak o kartlara bulgularını işleyecekler. Herhangi bir durum hissettikleri vakit bizimle temas kuracaklar. Biz onları çağıracağız."
AŞI KİMLERE YAPILACAK?
Prof. Dr. Akova, gönüllüler seçilirken nelere dikkat ettikleri konusunda şunları söyledi:
"18-60 aralığına bakıyoruz. Daha önceden Kovid geçirmemesine, kanda antikor var mı, bunlara dikkat ediyoruz. Burundan örnek alıyoruz. Hamile olmamak ve daha önceden de aşı alerjisinin olmaması gibi durumlarda gönüllüleri alıyoruz. Aşı gönüllüsü olmak isteyenler de aşı merkezlerine başvurabilecekler."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.