
Koronavirüs hastalarına mutasyon testi zorunluluğu geldi!
Yeni tip koronavirüsün mutasyon versiyonunun ülkemizde 128 kişide görülmesinin ardından Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Hastanelere gönderilen test kitleriyle koronavirüs testi pozitif çıkan kişilere mutasyon testi de yapılması zorunlu kılındı.
İngiltere'de ortaya çıkmasının ardından tüm dünyaya yayılan ve bulaşma hızı normalinden yüzde 70 daha yüksek olduğu açıklanan yeni tip koronavirüsün mutant versiyonu, ülkemize de sıçradı. 17 farklı şehirde ve 128 kişide görülen mutant virüse karşı Sağlık Bakanlığı da harekete geçti.
POZİTİF VAKALARA İKİNCİ TEST
Uzman isimlerin mutasyona uğramış yeni tip koronavirüsün çok daha fazla aktif vakası olabileceğini belirtmesi üzerine Sağlık Bakanlığı, Kovid-19 testi yapan hastanelere, İngiltere kökenli mutant virüsü tespit için yeni bir kit yolladı. Böylelikle koronavirüs testi pozitif çıkan vatandaşlara ikinci kez test yapılacağı ve taşıdığı virüsün mutasyonlu olup olmadığının tespit edileceği öğrenildi.
"MUTANT VAKA BİLDİRİLEN SAYININ ÇOK ÜZERİNDE OALBİLİR"
Ege Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl'ün Hürriyet'e yaptığı açıklamada, son 7 gündür ülkedeki pozitif vaka sayısında görülen artışa dikkat çekerek bunun sebeplerinden birisinin virüsün mutasyona uğraması olabileceğini belirtti. Diğer bir sebebin ise yarıyıl tatili ile birlikte sosyal hareketliliğin artması ve önlemlerin unutulması olduğunu söyleyen Prof. Kurugöl, "Ülkemizde şu anda İngiltere kökenli olan mutasyonun 17 ilde 128 kişide görüldüğü bildirildi. Virüsün özelliğinden dolayı birçok mutasyon olabiliyor. İngiltere kökenli mutasyonun, insan hücresine daha sıkı yapışması nedeniyle daha bulaşıcı olduğunu biliyoruz.
Bu nedenle de bildirilen sayının çok daha üzerinde mutant vaka olabileceğini düşünüyorum. Çünkü pozitif çıkan her vakada rutin mutasyon araştırması yapılmıyordu. Ancak Sağlık Bakanlığı Covid-19 testi yapan hastanelere, İngiltere kökenli mutasyonu tespit edebilecek kitler yolladı.
,
Bu hafta içinde artık testi pozitif çıkanlara mutant virüsü tespit eden kit ile ikinci bir test yapılacak. Bu yapılmaya başlanınca da mutant kökenli virüsün Türkiye’de yüzde kaç görüldüğünü, şubatın ilk yarısında daha iyi değerlendirebileceğiz." ifadelerini kullandı.
"VATANDAŞ OLARAK ÇOK İSTİYORUM AMA DOKTOR TARAFIM HAYIR DİYOR"
Okulların ve lokantaların, restoranların açılmasını kendisinin de bir vatandaş olarak çok arzu ettiğini ancak doktor yönünün buna karşı çıktığını belirten Kurugöl, okulların açılmasının da vaka artışına neden olabileceğini belirtti. Bu nedenle okulların açılması konusunda vaka sayılarına göre, bölgesel olarak karar verilmesinin doğru olacağını vurgulayan Kurugöl, "Her ildeki pandemi kurulları ellerindeki vaka sayısına bakarak il ilçe ve köy bazında karar verebilirler. Örneğin büyük bir çoğunluğu internete ulaşamayan bir köyde vaka olmaması durumunda, yüz yüze eğitim başlayabilir. Köy okullarına pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
"AŞI GELDİ REHAVETİNE KAPILMAMALIYIZ"
Kısıtlamalardan herkesin çok bunaldığının ve bu nedenle önlemleri gevşettiğinin altını çizen Kurugöl, vakalar belirli bir ölçüye inene kadar maske, mesafe ve temizlik konularına özen gösterilmesi gerektiğini, 'Aşı geldi, olay çözüldü' gibi bir rehavete kapılmanın yanlış olduğunu ve bu süreçte çift maske takılması gerektiğini ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.