
Kurdeşen hastalığı nedir?
Kurdeşen ismiyle karşımıza çıkan ürtiker bir cilt hastalığı olarak bilinmektedir. Ciltte meydana gelen genellikle kızarıklık ve kabarcıklar biçiminde kaşıntılı bir hastalıktır. Bulaşıcı özelliği yoktur ve bu hastalık vücudun her yerinde ortaya
Kurdeşen ismiyle karşımıza çıkan ürtiker bir cilt hastalığı olarak bilinmektedir. Ciltte meydana gelen genellikle kızarıklık ve kabarcıklar biçiminde kaşıntılı bir hastalıktır. Bulaşıcı özelliği yoktur ve bu hastalık vücudun her yerinde ortaya çıkabilmektedir. Kurdeşen rahatsızlığı döküntüleri küçük boyutta ya da büyük boyutta oluşabilir. Ayrıca döküntülerin birleşmesi sonucunda oldukça büyük boyuttaki kabarıklıklar oluşabilir. Genel olarak 24 saatte yok olan fakat eski görüntüleri gitse de onların yenilerinin çıkması ve birkaç gün veya daha uzun süre devam eden bir hastalıktır. Altı hafta gibi bir süre devam eder. Fakat bu hastalığa yakalanıp süresi 6 haftayı aşan kişilerde kronik kurdeşene dönüşür. Deri üzerinde hafif kabarcıklar, kırmızı ve pembe renkte kendisini gösterir. Bu döküntüler yalnız başına veya grup şeklinde görülebilir. Sert ağrı, kaşıntı ve yanma hissi yaparak gece boyu bu giderek daha çok artış gösterir. Kısa süren akut kurdeşen genel olarak alerjik bir sebep sonucunda oluşur. Fakat bu başka sebeplerle de tetiklenir. Kurdeşen sık sık kendisini gösteren bir cilt hastalığı olmaktadır ve çocuk yetişkin fark etmeden her kesimde ortaya çıkabilir. Ama orta yaşta olan kadınlarda daha çok olduğu bilinmektedir. Bebek ve çocuklarda kurdeşen hastalığının belirtilerinde benzerlikler vardır.
Kurdeşen hastalığının sebepleri nelerdir?
Alerjik şekilde ortaya çıkabileceği gibi başka sebeplerle de kurdeşen hastalığı oluşabilir. Bu böcek ısırıklarının ardından ve böcek sokmalarında, alerjik aşılar, ilaçlar, kozmetik ürünler, polenler, hayvanlar, lateks gibi alerjik bir şeylere temas etme, kuruyemiş, kabuklu deniz ürünleri, yumurta tüketimi, süt gibi bazı besinler, asit içeren meyveler bu hastalığa sebep olan diğer nedenler arasındadır. Alerjik durumların dışında ise bu hastalığa sebep olan etmenler ise, bazı bitki türleri, bağırsakta parazit, cildi sert şekilde kaşıma, ailenin geçmişinde kurdeşen hastalığının genetik olması, uzun zaman boyunca oturmak, yürümek ve sırtta ağır bir yük taşıma, dar giysileri giymek, çok soğuk veya sıcak havaya maruz kalmak, enfeksiyonlar, soğuk algınlığı, bakteriler ve mantar sebebiyle ortaya çıkan bazı enfeksiyonlarda buna dahildir. Güneş ışığına fazla maruz kalmak, egzersizler, kimyasallar ile temas etmek, strese maruz kalmak, tiroit hastalıkları gibi bazı hastalık türleri, havuz, deniz gibi su ile temas edilmesi sonucunda meydana gelen durumlar hastalığa sebep olan etkenler arasında yer almaktadır. Kurdeşen teşhisinin kolay bir biçimde konulduğu bilinmektedir. Bir dermatoloji döküntüleri gördüğü zaman kurdeşen teşhisi koyar. Hastanın var olan şikayetleri, anlattığı şeyler, kan testlerinde çıkan değerler, alerji testleri ile teşhis konulur. Kronik kurdeşeni ablamla daha zor bir durumdur. Kronik kurdeşen aylar boyunca hatta yıllar süren bir özelliği sahiptir ve devamlı olarak kendisini tekrar eder. Altı hafta veya daha uzun süre devam eden kronik ürtiker biçiminde kendini göstermesiyle beraber bazı hastalarda ayları hatta yılları bulur.
Kurdeşen hastalığının tedavi edilmesi
Orta şiddette kendisini gösteren kurdeşen hastalığı tedavisi genel olarak antihistaminik alerjik ilaçlar yardımıyla yapılır. Bununla beraber kortizon içeren ilaçlar, iltihap giderici ilaçlar ve anti bakteriyel ilaçlar hastanın sağlık durumu göz önüne alınarak tedavisi yapılır. Genel olarak kurdeşen gibi meydana gelebilen ve başka bir hastalık olan Anjiödem nadir de olsa tek başına kendisini gösteren bir hastalıktır. Kurdeşen ile birlikte ortaya çıkabilir veya tek başına oluşur. Anjiödem alt katman deriyi etkiler. Şişme ise daha derin bölgelerde oluşur. Bu genel olarak göz kapaklarının çevresinde, yüz bölgesinde, el ve ayaklarda dudaklarda meydana gelir. Anjiödem sebepleri kurdeşen ile benzer özellikler taşır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.