
Omicron varyantına ilişkin Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'ndan korkutan açıklama!
Uzmanların "en tehlikeli varyant türü" olarak adlandırdığı Omicron içinProf. Dr. Osman Müftüoğlu, korkutucu açıklamalar sundu.
Dünya Sağlık Örgütü'nün "Küresel risk seviyesi çok yüksek" dediği, uzmanlarınsa "en tehlikeli varyant türü" olarak uyardığı Omicron, dünyaya yayılmaya başladı. Geçtiğimiz haftalarda 12 ülkede rastlanan içerisinde 32 farklı mutasyon barındıran varyant, şimdilerde 77 ülkeye yayıldı. Konuya ilişkin Omicron varyantına ilişkin Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, "mRNA aşılarının bile Omicron karşısında etkisi sınırlı" ifadelerini kullandı.
"BULAŞMA KABİLİYETİ YÜKSEK"
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Omicron varyantının hafife alınmaması gerektiğine dikkat çekti. Yayılma etkisi oldukça fazla olan Omicron'a dikkat çeken Müftüoğlu,"Bir, Omicron’un yayılma hızı daha doğrusu 'bulaşma kabiliyeti' Delta varyantından çok daha yüksek" ifadelerine yer verdi.
Omicron'un günden güne bulaşma kabiliyetinden dolayı artışa geçtiğini söyleyen Müftüoğlu, "bulaştığı ülkelerde inanılmaz bir hızla yayılıyor. Örneğin İngiltere’de daha bir hafta içinde vaka sayılarının 2 katını aşması bu bilgiyi kesinleştiriyor. İkinci bilgiye gelince... Görünen o ki Omicron’un oluşturduğu 'hastalığın gücü', özellikle orijinal virüs (Vuhan) ile karşılaştırıldığında bir hayli düşük ve bu -şimdilik- memnuniyet verici bir gelişme. Yeni varyant Omicron’da oluşan çoklu genetik değişimlerin virüsün daha ağır bir hastalık yapabilme gücünü önemli ölçüde azalttığını ileri süren uzmanlar, haklı olarak bu olumlu gelişmenin 'virüsün gidici olduğunu' ya da 'sıradan bir kış enfeksiyonuna dönüşme eğilimine girdiğini gösterdiğini' düşünüyorlar. Ne var ki aklımızdaki Omicron soruları ve kafa karışıklığımız bu 2 soru ile sınırlı değil. Sırada başka sorular da var..." ifadelerine yer verdi.
BioNTech aşısının Omicron varyantına karşı en fazla yüzde 33 koruma sağlayabildiğini söyleyen Prof. Dr. Osman Mütfüoğlu, "Elimizde henüz çok sayıda vakayı içeren ciddi araştırmalar yok ama mevcut ilk veriler, en güçlü aşılar olarak kabul edilen mRNA aşılarının bile Omicron karşısında sınırlı bir bağışıklık sağlayabileceklerini gösteriyor. Örneğin Güney Afrika Cumhuriyeti’nde yapılan bir bilimsel çalışmanın sonuçlarına bakılırsa, BioNTech aşısı Omicron varyantına karşı en fazla yüzde 33 koruma sağlayabiliyor. BioNTech aşısının Delta varyantına karşı yüzde 80 koruma sağladığı dikkate alınırsa bu oldukça can sıkıcı bir gelişmedir." ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.