
Sıcak havalarda besin zehirlenmesine dikkat!
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte hava sıcaklıklarında artış sürüyor.Bu dönemlerde sağlığımıza daha fazla önem vermemiz gerekiyor.Uzmanlar besin zehirlenmelerinin de böyle zamanlarda arttığına dikkat çekerek vatandaşları,bu konuda uyardı.
Temmuz ayının da gelmesiyle beraber hava sıcaklıklarındaki artışlar sürüyor.Uzmanlar özellikle ileri yaşta ve kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşları,öğle saatlerinde dışarı çıkmamaları konusunda uyarıyor.Bu havalarda besin zehirlenmelerinin de artabileceğine dikkat çeken uzmanlar dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
SICAK HAVALARA DİKKAT
Yaşar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Eylem Ezgi Fadıloğlu konuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu:"Sıcaklıkla beraber, artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her gün en az 2-2.5 litre; yani 10-12 su bardağı su içilmeli. Su haricinde süt, ayran, soda, limonata, soğuk bitki çayları, şekersiz kompostolar ve taze sıkılmış meyve suyu gibi içecekler, doğru tercihlerdir. Yaz aylarında vücudun iyon ve mineral kaybının oldukça fazla olması nedeniyle öncelikle her gün bir şişe doğal maden suyu içilmeli.Artan hava sıcaklıkları ile birlikte vücutta su ihtiyacı da artar, besin zehirlenmesine neden olan mikroorganizmalar ise sulu ve sıcak ortamda hızla gelişebilir. Bu nedenle mikroorganizmalar nedeniyle mikrop bulaşan sıvıların içilmesi veya gıdaların tüketilmesi sonucunda genel olarak kusma ve ishal vakaları ile beliren gıda zehirlenmeleri görülebilir. Bağışıklık sistemi zayıf kişiler, hamileler, bebekler, çocuklar ve yaşlılar daha duyarlı olduğu için daha büyük sıkıntılar yaşanabilir"
Meyve ve sebzelerin tüketilmeden önce iyice yıkanması gerektiğini belirten Dr.Fadıloğlu,sıcak havalarda yağlı ve kızartma türü besinlerden de uzak durulması gerektiğini vurguladı.Özellikle yaz aylarında,dışarıda ve açıkta satılan besinlerden kaçınmamız gerektiğini de sözlerine ekledi.
YİYECEKLERİ SAKLAMA KOŞULLARI ÖNEMLİ
Tükettiğimiz besinlerin saklama koşullarının da önemli olduğunu belirten Dr.Fadıloğlu, yemeklerin günlük olarak az yapılmasını ve yeniden ısıtılıp tüketilmemesini önerdiğini de belirtti.Dr Fadıloğlu sözlerine şöyle devam etti:"Uygun saklama ve servis koşulları dışında sunulan dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketimi kontrol altına alınmalı, besinler güvenilir yerlerden satın alınmalı. Kırık, çatlak, ambalajı zedelenmiş gıdalar satın alınmamalı. Özellikle konserveler satın alınırken kutusu zedelenmiş, kapak kısımları şişme yapmış ürünler seçilmemeli. Her türlü gıda maddesi satın alırken etiket bilgisi okunmalı, üretim ve son kullanma tarihi ve saklama koşullarına dikkat edilmeli. Yiyecekler satın alındıktan sonra açıkta ve oda sıcaklığında bırakılmamalı, tüketilene kadar buzdolabında muhafaza edilmeli. "
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.