
Sinüzit nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi nedir?
Sinüzit hastalığı çok baş ağrısı olan ve kişiy yaşam boyunca çok rahatsız eden bir hastalıktır. Peki sinüzit hastalığı nedir? sinüzit hastalığının belirtileri nelerdir? sinüzit hastalığının tedavisi nedir? İşte detaylar...
Sinüzit hastalığı insanın küçüklüğünden beri soğuk algınlığından kaynaklanan üst solunum yolları enfeksiyonundan kaynaklana iltihapların burun ve ve alın bölgesinde birikmesiyle ve bir ömür boyu orda klamasıyla zaman zaman hava ve insanın pisikolojik hallerinde baş bölgesinde şiddetşi ağrılar oluşturmasına sebep olur, bu ağrı çok şiddetli olmasıyla ağrı dayanılmaz bir hal alır. İnsanlar bu ağrının geçmesi için çareler arar. Günümüzde sinüzİt ağrısının geçmesi için ilaçlar geliştirilmiş ve kullanılmaktadır. Peki sinüzit nedir? Sinüzit hastalığının belirtileri nelerdir? Tedavisi varmıdır? Nasıl tedavi edilir? İşte detaylar.
(Sinüzit aşısı şiddetli baş ağrısı yapar)
SİNÜZİT NEDİR?
Sinüzit yüz kemiklerinin içerisindeki boşlukların iltihaplı doku ile dolmasından ortaya çıkan hastalıktır. Burun tıkanıklığı, sarı-yeşil renkte burun akıntısı, geniz akıntısı, baş ağrısı ve koku almada güçlük ile kendisini göstermektedir.
Sinüzit akut ve kronik olarak ikiye ayrılır.akut sinüzit genellikle kış aylarında üşütmelerle kendini gösterir ve gerekli tedavinin yapılması durumunda 10 gün içerisinde iyileşme sağlanır. ancak kronik sinüzitte işler o kadarda kolay olmaz
(Sinüzit baş ve burun bölgelerinde birikir)
SİNÜZİT İÇİN NE İYİ GELİR
Sinüzite iyi gelen bazı yöntemler: Buhar banyosu: Buhar solumak sinüs dokusunu yatıştırmaya yardımcı olur ve onların temizlemenizi sağlar. Tuzlu su ile burun banyosu: Sinüs boşluklarında bulunan mikropları ve tıkalı mukozaları açmak için tuzlu su çözeltisi de iyi bir alternatiftir.
SİNÜZİT AĞRISI NERELERE VURUR
Baş, üst dişler, alın, göz çevresinde ve başın arkasında hissedilen ağrı en önemli belirtilerdendir. ...
Burun tıkanıklığı,
Sarı, yeşil veya kanlı burun akıntısı,
Diş ağrısıyla birleşebilen yanak ağrıları,
Kötü ağız kokusu
SİNÜZİT AĞRISI NEDEN OLUR
ASinüzit genellikle üst solunum yollarından sinüslere yayılmış bir soğuk veya grip virüsünün sonucunda oluşur. Sinüslere bulaşan bakterilerden sadece birkaç vakaya neden olur. Enfekte diş veya mantar enfeksiyonu bazen sinüslerin iltihaplanmasına neden olabilir.
(Sinüzit başın alın ve burun bölgesi yüz ve yanaklarda birikir)
SÜNİZİTİN TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Sinüzit doğru tedavi edilmediğinde kronik farenjit, kronik gastrit, reflü, göz çevresi enfeksiyon ve apseleri, menenjit, beyin apsesi gibi çok ciddi hastalıklara neden olabilir. Sinüzit tanısı kulak burun boğaz muayenesi ve endoskopik muayene, direkt grafi ve sinüs tomogrofisi yöntemleri ile konulur. “Akut”, “Subakut” ve “Kronik” olarak sınıflandırılan hastalıkta; akut sinüzitler yaklaşık 4 hafta sürer. İlaç tedavisiyle ya da kendiliğinden geçer. Subakut sinüzit bir geçiş evresidir. Bu evrede akut sinüzit iyileşmemiş; kronik sinüzit ise tam olarak oluşmamıştır. Kronik sinüzit ise yaklaşık 3 aydan uzun sürmektedir. Öncelikle antibiyotik tedavisi uygulanır. Eğer sinüzit kronikleşmişse yani ilaç ile tedavi edilemiyorsa sinüzit ameliyatı gündeme gelebilir.
Kronik sinüzit hastalarına “Endoskopik Sinüs Cerrahisi” ya da uygun görülen hastalarda “Balon Sinoplasti Cerrahi” yöntemi uygulanabilmektedir. Endoskopik sinüs ameliyatında sinüslerin doğal kanallarını tıkayan polip veya diğer anatomik bozukluklar düzeltilerek sinüslerin kanalları açılmaktadır. Fakat bu yöntem daha uzun iyileşme dönemi gerektirir. Komplikasyon riski açısından dikkatli ve özenli yapılması gereken bir ameliyattır. Balon sinoplasti daha güncel bir yöntemdir sadece yüz, alın ve geniz bölgesindeki sinüslere uygulanmaktadır. Hastanın bu yöntem için uygunluğu doktor tarafından belirlenmelidir. Bu tedavi ile hasta aynı gün taburcu edilmekte, ertesi gün işine dönebilmekte ve hastanın doğal anatomik yapısı bozulmamaktadır.
“Balon Sinüsoplasti” burun içinde hiçbir dokuya zarar vermeden, kanamaya yol açmadan ve tampon gerekmeden hızlı bir şekilde iyileşme sağlamaktadır. Bu yöntem, kalbin tıkanan damarlarının açılmasında kullanılan yönteme benzer bir şekilde sinüs tedavisinde uygulanmaktadır. Yöntemde, sinüslerin kapalı olan deliği bulunduktan sonra sönmüş haldeki balon bu deliğe yerleştirilmekte ve röntgen altında balonun doğru yerde olduğu gözlendikten sonra belli bir basınçla balon şişirilmektedir. Böylelikle açılması ya da genişletilmesi gereken delikte başarı sağlanmaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.