
Tıp dünyasının müthiş başarısı: ABD'de 20 yılın arından ilk kez bir Alzheimer ilacına onay verildi!
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) yetkililerince yapılan açıklamada, Alzheimer'a karşı geliştirilen ve aducanumab isimli bir maddeyi içeren ilacın kullanımı onaylandı. Böylece, Alzheimer tedavisi için 20 yıl sonra ilk kez bir ilaç onaylanmış oldu.
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), 20 yılın ardından Alzheimer'a karşı geliştirilen bir ilacın kullanımını onayladı. Alzheimer hastalığı olan kişilerin beyinlerinde bulunan toplu formları azaltmayı hedefleyen Aducanumab adlı bir madde içerdiği öğrenilen Aduhelm ilacının satışına onay verildi.
Biogen Inc. tarafından üretilen ilaç hakkında yapılan açıklamada, bu ilacın amiloid isimli yapışkan maddeyi azaltarak Alzheimer hastalarının tedavisine katkı sağlayacağı belirtildi. Ancak ilacın etkisinin sınırlı olacağı ve hastalığı ilerlemiş kişiler başta olmak üzere bütün hastalara iyi gelmeyeceği de kaydedildi.
İLAÇ NE İŞE YARIYOR?
Aduhelm’in, laboratuvarda üretilen antikoru bir bağışıklık yaratarak vücudu virüs ve toksin gibi zararlı maddelerden koruduğu belirtilirken ilacın çok yavaş ya da hiç hafıza kaybı yaşamamış yaşlı insanlar modellenerek üretildiği öğrenildi.
Enjekte edildiği anda ilaç antikorlarının beyinde yerleşen amiloid öbeklerine ulaştığı ve unutkanlığa sebep olan bu öbekleri temizlediği anlatılırken ilacın bu yıl satışa çıkarılacağı ve satış hacminin artırılmasının hedeflendiği duyuruldu. Alzheimer ilacı haberinin ardından Biogen’in hisseleri yüzde 38 artarken hisse değeri de 16.5 milyar dolar oldu.
10 YILLIK ARAŞTIRMANIN SONUCU
Biogen’in CEO’su Michel Vounatsos, yaptığı açıklamada, ilaç, 10 yılı aşkın bir süredir Alzheimer hastalığının karmaşık alanında yapılan tarihi araştırmanın bir sonucu olarak nitelendirildi. Vounatsos, "Sağlık endüstrisiyle birlikte hastalara yeni ilaçlar sunmaya ve bu büyüyen küresel sağlık krizine çözüm bulmaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.
FDA en son 2003 yılında bir Alzheimer ilacına onay vermiş; bu ilaçlar semptomları geçici olarak azaltırken, hastalığın gidişatına yönelik bir etki yaratmamıştı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.