Tonsilit nedir? Belirtileri nelerdir?

Tonsilit nedir? Belirtileri nelerdir?

Bademciklerin herhangi birinde veya her ikisinde meydana gelen iltihaplanmanın sonucunda oluşan tonsilit, sık sık virüslerin sebep olduğu bir enfeksiyon olmaktadır.

Bademciklerin herhangi birinde veya her ikisinde meydana gelen iltihaplanmanın sonucunda oluşan tonsilit, sık sık virüslerin sebep olduğu bir enfeksiyon olmaktadır. Bazı zamanlarda bakteriler de bademciklerin üzerinde iltihaba sebep olabilir. Bakteri sebebiyle oluşan tonsillit daha ciddi kendini gösterir, uygun bir tedavi olmadığı zaman ciddi etkilere yol açar. Her sene içerisinde milyonlarca insanı etkileyen bu hastalık yaygın şekilde çocuklarda karşımıza çıkar. Boğazda meydana gelen kaşıntı, boğazda kuruluk hissi, yutkunurken boğazda ağrı olması, ağızda oluşan kötü koku, ses tonunda değişim, yiyecekleri yutma esnasında zorlanma, yutkunurken ağrı, ses kısılması, genizde akıntı, ağzı açarken güçlük yaşama, boğazda elle hissedilen şişlik, boyunda tutulma, baş ağrıları, öksürme, titreme, karın ağrısı, midede bulantı, kusma gibi belirtileri vardır. Belirtilere ve iyileşme zamanına göre kendini gösteren türlü tonsilit çeşitleri mevcuttur. Çeşitlerin teşhis edilmesi, hastalığın hangi şekilde tedavi edileceğine karar verilmesi anlamında büyük yardımı olur. Tonsilit çeşitlerini şöyle sıralamak mümkündür: Bir insan senede birden fazla kez akut bademcik iltihabı geçirebilir. Akut tonsilitte semptomları tahmini olarak 3 ile 4 gün arasında devam eder. Fakat bu bazen 2 haftaya kadar gidebilir. Kronikleşmiş boğaz ağrıları, ağızda koku ve boyunda hassas lenf düğümleri biçiminde kendisini gösterir.

Bademcikler Vücudumuzun Enfeksiyonlara Karşı İlk Savunma Sistemidir

Vücudumuzda hastalıklara karşı ilk savunma mücadelesi veren yer bademciklerdir. Vücudumuzun enfeksiyonlara karşı mücadele etmesi adına beyaz kan hücreleri üretimi yapar. Ağızdan vücudumuza giriş yapan bakteri ve virüslerle savaş yaparlar. Fakat mikroorganizmaların sebep olduğu enfeksiyonlara karşı hassas kalırlar. Tonsilite, soğuk algınlığındakine benzer bir virüs ya da strep boğazındaki gibi bakteriyel bir enfeksiyona sebep olabilmektedir. Bademcik enfeksiyonlarına sebep olan en yaygın neden kuşkusuz virüslerdir. Uzman bir hekim tarafından hasta olan kişinin fiziki olarak muayenesi yapılır. Yapılan muayenede hastanın boğaz, kulak ve burnuna bakmak amacıyla ışıklı bir alet kullanılır. Bazı strep boğaz enfeksiyonlarına neden olan ve kızıl hastalığı şeklinde tanımlanan hastalığın sebep olduğu bir döküntünün varlığı kontrol edilir. Şişen lenf bezleri için çocuğun çene altına ve boynuna elle araştırma yapılır. Solunum sesinin kontrolü sağlanır. Bununla beraber dalağa bakılır ve büyüme olup olmadığı kontrol edilir. Bunun için de karın muayenesi yapılır. En garanti teşhisin yapılması adına kişinin boğazının arkasına steril bir çubuk sürünür ve buradan bir salgı örneği alınır. Bunun sonucunda da streptokok bakterisinin varlığı kontrol edilir. Tam kan sayımı testinin uygulaması yapılır. Bademcik iltihabı yaşayan kişilerde enfeksiyona sebep olan mikroorganizma tespiti yapıldıktan sonra bakterinin sebep olduğu bir durum var ise antibiyotik kullanımı başlatılır. Fakat sonuçta viral kaynaklı enfeksiyonlar tespit edilirse antibiyotikler buna hiçbir bir yarar sağlamayacaktır. Ağrı kesici ilaçlar ve ateş düşürücüler ile bereber boğaz spreyleri, gargaralar mevcut belirtilerin düşürülmesi ve giderilmesi maksadıyla kullanılabilir. Bu devamlı tekrar ederse bademcikler cerrahi yöntemle alınmalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.