Türk bilim insanları koronavirüse karşı yüzde yüz yerli ve milli ilaç geliştirdi!

Türk bilim insanları koronavirüse karşı yüzde yüz yerli ve milli ilaç geliştirdi!

TÜBİTAK'ın desteklediği Ankara Üniversitesi Kök Hücre Enstitüsü'nde, 37 kişilik bir araştırma ekibi, koronavirüse karşı mutasyon varyasyonlarda da etkili olabilecek yüzde yüz yerli ve milli ilaç geliştirdi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınında bir yandan aşı çalışmaları hızla devam ederken bir taraftan da ilaç denemeleri yapılıyor. Ancak şimdiye dek geliştirilen aşı ve ilaçların hiçbirisinin mutant virüs üzerinde yüzde yüz oranında başarı sağladığı ispatlanamadı. Bu kapsamda çalışmaları hızlandıran Türk bilim insanları, geliştirdikleri ilaç sayesinde mutasyonu bile alt edebilecek bir yöntemi insanlığın hizmetine sunmayı amaçlıyor. 

Türk bilim insanları koronavirüse karşı yüzde yüz yerli ve milli ilaç geliştirdi!

37 ARAŞTIRMACININ ORTAK PROJESİ

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen Ankara Üniversitesi Kök Hücre Enstitüsü'nde çalışmalarını sürdüren 37 araştırmacı, koronavirüse karşı yerli başlattıkları ilaç projesi ile isimlerini duyurdu.

Türk bilim insanları koronavirüse karşı yüzde yüz yerli ve milli ilaç geliştirdi!

İLK ETAPTA GÖNÜLLÜ HASTALARA UYGULANACAK

Geliştirdikleri Ribavirin isimli ilacın laboratuvar denemeleri başarıla tamamlanırken Kovid-19 virüsünün yanı sıra mutasyon versiyonlarda da etkin olduğu anlaşıldı. Önümüzdeki haftalarda klinik aşamaya geçilmesi planlanan ilaç, ilk olarak Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesi ana merkez olmak üzere Koç Üniversitesi, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Şehir Hastanesi'nde gönüllü 50 hastaya uygulanacak.

Türk bilim insanları koronavirüse karşı yüzde yüz yerli ve milli ilaç geliştirdi!

YIL SONUNA DEK PİYASADA

Klinik çalışmalarda da başarı yakalanması halinde Kovid-19 hastalarında kullanıma geçileceği belirtilen ve laboratuvar şartlarında yapılan çalışmalarda virüs üzerinde etkili olduğu görülen ilacın, Sağlık Bakanlığı yetkililerince izin alması halinde yıl sonuna dek piyasaya sunulması hedefleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.