TÜSEB Başkanı Akdoğan'dan yerli aşı değerlendirmesi

TÜSEB Başkanı Akdoğan'dan yerli aşı değerlendirmesi

Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) Başkanı Erhan Akdoğan, tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınına karşı geliştirilen yerli aşı çalışmaları hakkında, an itibarıyla 6 ayrı aşı projesinin TÜSEB tarafından desteklendiğini söyledi.

Çin'in Vuhan kentinden başlayarak tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınına karşı aşı çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanı Erhan Akdoğan, halihazırda 6 farklı projenin TÜSEB tarafından desteklendiğini belirterek bu projelerin  Erciyes, Hacettepe, Yıldız Teknik, Marmara, Atatürk ve Akdeniz üniversitelerinde yürütüldüğü bilgisini paylaştı. 

"TÜSEB VE TÜBİTAK DESTEKLERİYLE"

Bu çalışmalardan en büyük gelişmeyi Erciyes Üniversitesi'nde devam eden projenin kaydettiğini belirten Akdoğan, aşının en kısa zamanda gelmesinin umulduğunu, gerek bilim insanları gerek TÜSEB gerekse de TÜBİTAK araştırma geliştirme için gerekli destekleri verdiğini ve ön sonuçların çıkması için biraz daha zamana ihtiyaç duyulduğunu söyledi. 

TÜSEB Başkanı Akdoğan'dan yerli aşı değerlendirmesi

AŞAMALARI ANLATTI

Aşının insanlar üzerindeki deneylerinin üç fazda gerçekleştiğini belirten Akdoğan, ilk fazın güvenliğin kontrol edildiği 10'lu sayılarla, 40-50 kişi gibi çalışmaların yapıldığını, daha sonra Faz-2'ye geçildiğinde sayının 100'lü rakamlara ulaştığını, Faz-3 aşamasına gelindiğinde de binlerle ifade edilen rakamlara ulaşıldığını ifade etti. 

TÜSEB Başkanı Akdoğan'dan yerli aşı değerlendirmesi

BURUN SPREYİ AŞISI

TÜSEB bünyesinde destek verilen aşıların özelliklerine ilişkin de önemli açıklamalarda bulunan Akdoğan, Erciyes Üniversitesi'nde geliştirilen aşının inaktif olduğunu ve bunun dışında çok farklı çalışmaların da yürütüldüğünü söyleyerek, "Bu, dünyada da yeni bir teknoloji. Nazal aşı dediğimiz burun spreyi şeklindeki aşı çalışmasının da Ar-Ge süreci devam ediyor. Bu aşı adayı için henüz insan deneylerine başlanmadı. Bu aşı adayı, özel bir kuruluş tarafından geliştirilen farklı bir aşı" şeklinde konuştu.

TÜSEB Başkanı Akdoğan'dan yerli aşı değerlendirmesi

Ar-Ge çalışmalarının bir süreç gerektirdiğini ve aşıların Faz-3 aşaması tamamlandıktan, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan gerekli onaylar alındıktan sonra üretim gerçekleştirileceğini ve yaygın aşılamaya geçileceğini söyleyen Akdoğan, destek verdikleri KOVID-19 aşı projelerinin araştırma ekiplerinin 21-22 Mart'ta Aziz Sancar Araştırma Merkezi'nde düzenlenen Çalıştayda bir araya geldiğini belirterek bu toplantının tecrübe aktarımı açısından önemli olduğu değerlendirmesinde bulundu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.