Yarasaların Ölümcül Virüslere Nasıl Dayandığı Araştırılıyor

Yarasaların Ölümcül Virüslere Nasıl Dayandığı Araştırılıyor

Bilim adamları yaptığı çalışmalarla, 6 yarasa çeşidinde bulunan genetik kodları çözüme ulaştırdı. İngiltere merkezli yayın yapan BBC'de paylaşılan habere göre, bu kodlar, yarasaların ölümcül virüslere karşın onları koruyan istisnai bağışıklık sistemleri

Bilim adamları yaptığı çalışmalarla, 6 yarasa çeşidinde bulunan genetik kodları çözüme ulaştırdı. İngiltere merkezli yayın yapan BBC'de paylaşılan habere göre, bu kodlar, yarasaların ölümcül virüslere karşın onları koruyan istisnai bağışıklık sistemleri üzerine genetik ipuçlarını kapsıyor. Şu anda nesli devam eden 1421 yarasa çeşidinin genetik şifrelerini çözmek için çalışmalar yapan Bat1K Projesi'nin kurucuları arasında yer alan Prof. Emma Teeling, çalışmalara ilişkin olarak BBC’ye yaptığı açıklamada "Bu genlerin, son aşamada insanların yaşlanmasını ve hastalıklarının azaltılması konusunda kullanılabilecek genetik çözümleri tespit etmek maksadıyla gereken araçları içeriyor" dedi. Yarasaların virüslerden etkilenmesini önleyen çok miktarda genetik değişikliği meydana getiren çalışmanın ilerleyen zamanlarda koronavirüs benzeri salgınlara karşı daha efektif bir mücadele şeklinin ortaya çıkarılmasına yardımcı olabileceği ifade ediliyor. Teeling yapılan çalışmadan yola çıkarak Covid-19 gibi salgınlara karşı daha etkili olabilecek ilaçların geliştirilmesinin mümkün olduğunu savunuyor. İlk defa 2019 yılının son dönemlerinde Çin’in  Wuhan şehrinde ortaya çıkan Covid-19'un yarasalardan çıktığı ve şu anda henüz tespit edilemeyen başka bir hayvandan insanlara bulaştığı görüşü var. 

Sivrisinek Koronavirüs Bulaştırır mı?

Kansas Üniversitesi Biyogüvenlik Araştırma Enstitüsü Yöneticisi Stephen Higgs ve yanında bulunan ekibiyle, Veterinerlik Fakültesi çalışanlarının yürütmüş olduğu çalışmaların ayrıntıları, "Scientific Reports" Dergisinde paylaşıldı. Sivrisineklerin, Covid-19 virüsünü bulaştırma etkinliği konusunda yapılan ilk deneyli araştırmada, yeni tip  koronavirüsün "Aedes aegypti, Aedes albopictus ve Culex quinquefasciatus" diye bilinen 3 aktif sivrisinek çeşidinde tekrar üreyemediği, bununla birlikte de virüsün sivrisineklerden insanlara geçmeyeceğini sonucu ortaya çıktı. Higgs, yaptığı açıklamada Dünya Sağlık Örgütünün kati şeklinde olan sivrisineklerin virüsü bulaştırma özelliğinin olmadığını açıklamış olsa da yapılan çalışmalarının bu ifadeyi destekleyen ve kapsamlı verileri ortaya çıkaran bir ilk olduğunu ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.