
Yerli VLP aşısı faz 2'yi başarıyla tamamladı! Gözler kullanılacağı güne çevrildi
Bakan Varank, VLP tabanlı geliştirilen Kovid-19 aşısının faz 2 çalışmalarının tamamlandığını belirterek, Eylül ayında başlayacak olan faz 3 çalışmalarında yeterli gönüllü sayısına ulaşılırsa acil kullanım onayı almayı hedeflediklerini söyledi.
ODTÜ'den Prof. Dr. Mayda Gürsel ile Bilkent Üniversitesinden İhsan Gürsel tarafından geliştirilen yenilikçi Kovid-19 VLP aşısının faz 2 çalışmaları tamamlandı. Çalışmalar hakkında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, faz 2 çalışmalarında herhangi bir yan etkinin görülmediğini belirtti.
ACİL KULLANIM ONAYI İÇİN TARİH VERİLDİ
Eylül ayında faz 3 çalışmalarına geçileceğini ifade eden Varank, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Eylül’de başlayacak Faz3 çalışmalarında yeterli gönüllü sayısına ulaşarak acil kullanım onayı almayı hedefliyoruz" dedi.
VLP AŞISI NASIL BİR AŞI?
VLP aşıları inaktif, vektörel ve mRNA aşılarından farklı bir türde aşı olarak öne plana çıkıyor. Söz konusu aşı türünde geliştirilen virüs benzeri parçacıklar, koronavirüsü taklit ederek vücutta bağışıklık tepkisi uyandırmayı sağlıyor. Tepki oluştururken ise kişinin hasta olmasını engelliyor.
Yerli VLP aşısının fark yaratan özelliği ise tasarımında 4 yapısal proteininin de aşı antijeni olarak kullanılıyor olmasıdır. Söz konusu özellikle yerli aşının daha güçlü bağışıklık tepkisi oluşturacağı öngörülüyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.