
Zatürre nedir ve nasıl tedavi edilir?
Ateş, kuru öksürük, nefes darlığı gibi koronavirüsün en çok ortaya çıkan semptomları olarak biliniyor. Fakat ABD'nin Chicago eyaletinde ortaya çıkan bir olayda bambaşka bir semptom görüldü.
Ateş, kuru öksürük, nefes darlığı gibi koronavirüsün en çok ortaya çıkan semptomları olarak biliniyor. Fakat ABD'nin Chicago eyaletinde ortaya çıkan bir olayda bambaşka bir semptom görüldü. Dört gün süreyle hıçkırığı geçmeyen 62 yaşındaki hastada ateşin 37.3 olduğu açıklandı. Hıçkırık haricinde başka farklı bir semptomu bulunmayan kişinin koronavirüs testi pozitif çıkınca büyük şaşkınlık yaşandı. Yapılan tetkik sonucunda bahsi geçen kişinin ciğerlerinin zayıflamaya başladığı da ortaya çıktı. Daha sonra hastanın ateş ölçümü yapıldı 38.4 dereceye kadar yükseldi. Şu anda ise bilim adamları bu durumun ardından hıçkırık koronavirüsün belirtilerinden biri olup olmadığını öğrenmek istiyor.
Zatürre Hastalığı Nedir?
Zatürre, akciğer dokusunda meydana gelen iltihaplanma olarak bilinmektedir. En başta bakteriler olmak üzere farklı mikroorganizmalara bağlı şekilde ortaya çıkar. Zatürreler bütün dünyada ve Türkiye'de de çok sık bir şekilde karşımıza çıkan ve en çok ölüme sebep olan hastalıklar arasında yer almaktadır. Ülkemizde ölümlere sebep olan hastalıklar arasında beşinci sırada yer alır. Ayrıca, bebeklerde, çocuklarda, yaşlılarda ve diğer başka bir hastalığı bulunan insanlarda zatürreler çok daha fazla ölümcül hale gelir. Dünya üzerinde her sene 5 yaşın altında olan 10 ile 12 milyon çocuk zatürre sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Bu ölümler %90'ı gelişmekte olan ülkelerde görülmektedir. Türkiye'de ilk 1 yaşındaki bebek ölümlerine %48 oranında zatürre neden olur .
Zatürre Belirtileri Nelerdir?
Zatürre hastalığının en fazla kendini gösteren belirtileri balgamlı öksürme, 39 ile 40 derece arasında çıkan yüksek ateş, terleme ve titreme, nefes darlığı yaşama ve göğüs ağrısı olmaktadır. Fakat bazı zatürre çeşitlerinde, bu durum daha sinsi başlar ilerler. Daha fazla gençler üzerinde görülen bu çeşit zatürre hastalığında iştahsız olma, kırgınlık hali, halsiz olma, eklem ve kas ağrısı, kuru öksürme, hafif ateş yükselmesi, mide bulantısı, kusma, baş ağrıları, kulak ağrısı gibi belirtiler kendini gösterir. Zatürrenin bütün bu ortak ve benzeyen yönlerine rağmen hastalığın meydana getirdiği tablo enfeksiyonun sebebine, ağırlık düzeyine, bireyin yaşı ve genel sağlık durumunun nasıl olduğuna göre değişim gösterir.
Zatürre Nasıl Bulaşır?
Genel olarak yayılan zatürre hastalığında enfeksiyon nedeni öksürme ve hapşırma gibi sebeplerle ortamdan havaya damlacık yolu ile karışması sonucunda mikroorganizmaların başka kişiler tarafından solunması ile bulaşır. Bunun haricinde ise ağız ve burun sıvılarının bulaşmış olduğu bardaklar, mendiller, çatal ve kaşık gibi araçlar ile de bulaşması mümkündür.
Zatürre Nasıl Tedavi Edilir?
Antibiyotik tedavisi genel olarak en az 5-7 gün ile uygulanmaktadır. Hastalığın ağır olarak seyretmesi halinde tedavi süresi doktor tarafından uzatılmaktadır. Bazı kişilerde enfeksiyon etkisine daha fazla müdahale için iki antibiyotik beraber uygulanmaktadır. Var olan şikayetlerin düzelmesi ve ateşin düşmesi, tedaviye yanıt alınmasının için en büyük belirtileridir. Radyolojik bulgulara rastlanıldığı zaman tedavi daha uzun süre devam edebilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.