Çin Mars İçin İlk Keşife Başladı

Çin Mars İçin İlk Keşife Başladı

Çin'de yer alan resmi haber ajansı Xinhua'da aktarılan habere göre, "Tianwen-1" ismiyle duyurulan ve Mars görevini yerine getirecek olan, Kızıl Gezegen'in yörüngesi üzerinde keşif faaliyetleri yapacak

Çin'de yer alan resmi haber ajansı Xinhua'da aktarılan habere göre, "Tianwen-1" ismiyle duyurulan ve Mars görevini yerine getirecek olan, Kızıl Gezegen'in yörüngesi üzerinde keşif faaliyetleri yapacak bir uydu ile yüzeyine iniş yapacak bir robot gezginci araç, Long March-5 roketi kullanılarak fırlatıldı. Uydu ve gezginci robot, ülkenin güneybatı kesiminde yer alan Hainan Adası'ndaki uzay merkezi üzerinde fırlatıldıktan sonra 45 dakika geçmesinin ardından, Dünya yörüngesinde, Mars'a transfer edilmesi planlanan konuma ulaştığı aktarıldı. Gönderilen keşif araçları 7 aylık bir yolculuk sürecinden sonra Kızıl Gezegen'e ulaşmış olması düşünülüyor. Çince "göklerdeki hakikati aramak" manasını taşıyan "Tianwen" hedefi, ismini milat öncesinde (M.Ö.) 4. yüzyıl itibariyle yaşamış olan Çinli şair Qu Yuan'ın dizelerinden ediniyor. Çin'in uzaya ait yürüttüğü çalışmaları Mars göreviyle de sınırlı kalmıyor. Çin, 2023 senesine dek yörünge üzerinde üç kapsülden meydana gelen insanlı bir uzay istasyonu kurmayı da düşünüyor. Ayrıca Çin, şu anda faal olan Uluslararası Uzay İstasyonu’nun 2024 yılında hedefini tamamlamasıyla birlikte yörüngede yer alan tek sürekliliği olan uzay istasyonuna sahip ülke konumuna ulaşacak. 

Çin Lider Olmak İçin Çalışmalar Yapıyor

Uzay ile ilgili olarak ilk kez çalışmalara 1956 yılında start veren ve yörüngeye ilk uydusunu 1970 yılında gönderen Çin'in, insanlı uzay istasyonu çakışması, konumlandırma, gözlem ve iletişim uyduları ile üç sene içerisinde yörüngede yaklaşık olarak 200 uzay aracı bulundurarak ağını daha fazla güçlendirmeye çalışıyor. Çin Ulusal Uzay İdaresi, 2025'e dek Ay yörüngesinde bir gözlemevi yapmayı, Mars ile Jüpiter’in keşif edilmesi, kuyruklu yıldızlar, kara delikler ve dünya dışındaki hayatlar gibi alanlarda çalışmalara başlamayı ve 2050 yılında dek “kızıl gezegene" insanlı hedef göndermek için çalışıyor. Çin, ABD ve Rusya gibi ülkelerin ardından var olduğu bu yarışta, rakiplerini geride bırakıp 2045'e yılına kadar “uzayın lideri” olmayı planlıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.