Amasya'nın neyi meşhur, tarihi, gezilecek yerleri. yemekleri ve ilçeleri nelerdir?

Amasya'nın neyi meşhur, tarihi, gezilecek yerleri. yemekleri ve ilçeleri nelerdir?

Türkiye'nin güzel illerinden biri olan elması ile ünlü olan Amasya ilimizin gezilecek yerleri, yemekleri ve ilçeleri nelerdir, sizler için araştırdık. İşte Amasya'nın tarihi yerleri yemekleri ve ilçeleri.

Türkiye'nin güzel illerinden biri olan elması ile ünlü  Amasya  ilimizin gezilecek yerleri, yemekleri ve ilçeleri nelerdir, İşte Amasya'nın tarihi yerleri yemekleri ve ilçelerini sizler için araştırdık.

AMASYA'NIN TARİHCESİ

Orta Karadeniz Bölümü'nde yer alır. Anadolu'nun eski yerleşim alanlarından biridir. Hititlerden başlayarak çeşitli uygarlıkların merkezi olmuştur. Kentin bilinen en eski adı, söylendiği biçimi ile günümüze kadar hiçbir değişikliğe uğramadan gelen Amasya’dır. Eski kayıtlarda ve buluntularda Amesseia - Amacia - Amaccia ismi okunmaktadır. Amasya isminin açık bir şekilde okunduğu, Pers, Pontos ve Roma İmparatorluğu dönemlerinde ticarette kullanılan gümüş ve bronz sikkeler (paralar) üzerinde görmek mümkündür.

Bazı sikkeler üzerinde Amaccia veya Amacia isimlerine rastlanılmaktadır. Amasya’nın fethinden önce ve sonrasında da Türkler, Amasseia’yı veya Amaccia, Amacia Türkçede söylendiği gibi Amasya yapmışlardır.[kaynak belirtilmeli]

Tahminen MÖ 60 ve MS 19. yıllarda Amasya'da doğduğu bilinen ve Coğrafya ilminin mucidi olarak tanınan Strabon, yazdığı ünlü coğrafya kitabında Amasya’dan Amasseia olarak söz etmektedir.

1-003.jpg

AMASYA ELMASI

Misket elmasının bir özelliği olarak bir yıl meyve veren ağacın diğer yıl meyve verimi düşmektedir. Genellikle bir tarafı kırmızı, diğer tarafı sarı ile yeşilimsi bir renktedir. İnce bir kabuk yapısına ,hoş bir kokuya ve güzel bir tada sahiptir. Sert ve dayanıklıdır. Amasya elması ağaçlarının meyve verme süreleri iyi bakıldığında 10 ile 20 yıl arasında değişmektedir. Misket elmasını diğerlerinden ayırt etmek için ortadan kesildiğinde iç kısmında yıldız işaretini görebiliriz.Amasya elması genellikle yeşil kırmızı tonlarında olur

AMASYANIN GEZİLECEK YERLERİ

Aynalı Mağara

Amasya şehir merkezinde mutlaka görmeniz gereken noktalardan bir tanesi Aynalı Mağara. Oldukça ilginç bir efsaneye sahip olan bu mağara, efsaneye göre bir kralın güzelliği ile ünlü kızına ev sahipliği yapmış.

Amasya Kalesi

Amasya-Kalesi Amasya'ya kadar gidip Amasya Kalesi'ni ziyaret etmemek elbette olmaz. Hititler tarafından yapıldığı düşünülen Amasya Kalesi, muazzam bir manzaraya sahip. Amasya'nın güzelliklerine bir de bu kalenin manzarasından bakmalısınız. Bu kalenin günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşabilmesi Osmanlılar zamanında yapılmış olan bakımlar sayesinde olmuş.

Kral Mezarları

2089730-quotkral-mezarlari-amasya-kalesiquot Amasya Kalesi'ne doğru giderken uğramanız gereken bir nokta da Kral Mezarları. Mezarlar Harşena Dağı'nın yamaçlarında bulunuyor. Amasya'yı fetheden Melik Ahmed Danişmend Gazi, 1075 yılında mezarların içinde bulunan Pontus devrinden kalma gömüleri kaldırtmış. Yine bu yıllarda Hristiyan keşişlerin bu mezarlarda inzivaya çekildikleri söyleniyor.

Yedi Kuğular Kuş Cenneti

11 Amasya'nın eşsiz doğal güzelliklerinden yalnızca bir tanesi olan Yedi Kuğular Kuş Cenneti... Bu cennet yer, Yedikır Barajı'nın etrafına kurulu. Yedi Kuğular Kuş Cenneti'nin Amasya'nın Suluova ilçesine uzaklığı 10 km.

Hazeranlar Konağı

Oldukça özel bir mimariye sahip, Osmanlı eseri olan Hazeranlar Konağı, Amasya'nın ecesi... 19. yüzyılda yapılan ve bugün müze olarak kullanılan bu yapı içerisinde etnografik eserler sergileniyor.

Yalıboyu Evleri

Yeşilırmak, Amasya'yı güzel kılan en önemli şey belki de. Yeşilırmak'ı daha da eşsiz kılan ise birbirinden farklı güzelliklere sahip restore edilmiş Yalıboyu Evleri. Evler, Yeşilırmak kenarına, tarihi sur duvarları üzerine kurulmuş.

Amasya Arkeoloji Müzesi

Kültürümüzdeki mumya örnekleri sadece bu müzede bulunuyor. Aynı zamanda müzede tunç çağından kalma kalıntıları da görebilirsiniz. Tarihseverlerin kesinlikle uğramasını tavsiye ederim.

Amasya’da ne yapılır?

Amasya, görsel anlamda sizi adeta büyüleyecek bir şehir. Tarihin kültürle buluştuğu, doğal güzelliklerin de ona katkı sağladığı bu harika şehirde yapacağınız en güzel şey, şehrin her köşesini karış karış dolaşmak ve burada geçirdiğiniz vakitlerin tadını çıkarmak
Amasya’da nerede kalınır?

Amasya'da konaklayabileceğiniz pek çok otel var. Ancak Amasya'da ne tür bir konaklama hayal ettiğinizi belirlemeniz gerekir. Eğer tarihi bir gezi ve tarihi bir konaklama istiyorsanız Amasya'daki restore edilmiş tarihi konaklarda da kalabilirsiniz.

Lalehan Hotel

38266310 Amasya'nın tarihini ve geçmişini sonuna kadar hissedebileceğiniz otellerden bir tanesi Lalehan. Oldukça kaliteli hizmetin verildiği bu otel, konaklama alternatiflerinizden biri olabilir. Lalehan Otel; Amasya Garı'na 700 km, havalimanına 50 km ve Amasya Otogarı'na 2 km uzaklıkta.

Uluhan Hotel

66616393 Amasya Kalesi ve Antik Kral Mezarları'nın oldukça yakınında bulunan Uluhan Hotel de şehrin büyüleyici ruhunu sonuna kadar yaşayacağınız harika bir konaklama yeri. Otel, Kaya Mezarları'na 600 metre, Amasya Merzifon Havaalanı'na ise 37,6 km mesafede bulunuyor.

AMASYA'NIN YEMEKLERİ

Sakala çarpan çorbasının bir parça farklısı: Çatal çorba
youtube - YemekEkranı

Yeşil mercimek, yarma ve kıymanın başrolleri paylaştığı bu çorba, içindeki tüm malzemelerin besleyiciliği ve lezzeti sayesinde bir kasesiyle doyurabilecek güçte.

Bu nefis çorba karnınızı öyle bir doyurur, damaklarda öyle bir şenlik olur ki ana yemeğe yer kalmaz, bizden söylemesi.
Sadelikten gelen güzellik: Helle çorbası
resimli-yemek

Helle çorbası pirincin lezzetiyle dolu çorbalardan. Tabii yapımında en hasından tereyağı kullanılması da onun lezzetini katlayan en önemli faktörlerden sayılıyor.

Aynı şekilde pirinç yerine mercimek ile de yapılabilen bu çorbanın her hali ayrı bir güzel oluyor.
Böyle dolma görülmedi: Bakla dolması
showturk

Özene bezene hazırlanan iç harcın yaprağıyla buluşması yetmiyor bu tarifte. İçine bakla da dahil oluyor.

Bitti sanıyorsanız, yanılıyorsunuz. Çünkü bu güzelliğin üzerine bir de enfes kaburgalar sıra dıra diziliveriyor. Sonrası mutluluk, sonrası sonsuz bir lezzet oluyor.
Gurme damaklara: Mumbar - işkembe
resimli-yemek

Genellikle koyun işkembesi ve mumbarı kullanılarak hazırlanan bu yemeğin içinde bulgurlu ve maydanozlu bir harç da yerini alır. Uzun ve bol emek isteyen yapımının ardından sofranın başköşesindeki yerini alır. Mis.
Müptelası olunur: Patlıcan çullaması
e-sehir

Patlıcan, biber ve maydanoz gibi birbirine pek yakışan sebzelerin bir arada yer aldığı bu tarif, Amasya'nın yöresel lezzetlerinin en bilinenlerinden. Bir kez tadına bakan bir daha vazgeçemiyor, bu lezzete müptela olunuyor.
Amasya usulü de ayrı bir nefis: Keşkek
gorseltarif

Keşkek, küçük farklılıklarla pek çok yörede yapılıyor, biliyoruz. Ama Amasya usulü keşkeği denemeden de olmaz diyoruz. Neden derseniz, bu keşkeğin içinde iri yarmalara eşlik eden koyun budunun yanı sıra bir miktar çemen de bulunuyor. Çemenin o kendine özgü lezzeti işin içine girince bildiğimiz keşkek adeta sınıf atlıyor.
Görür görmez tatmak istersin: Bat yemeği
restarif

Adından başlayan ilgi çekiciliği, içindekileri öğrenince yerini iştaha bırakacak. Tokat mutfağında da önemli bir yeri olan bu yemek, dövülmüş ceviz, köftelik bulgur, mercimek, salça ve soğan gibi lezzetlerin bir araya gelmesi, ardından da salamura yapraklarla buluşup afiyetle yenmesiyle insanı mutlu sona kavuşturuyor.
Ayva, bir yemeğe hiç bu kadar yakışmamıştı: Ayva gallesi
gidagundemi

Ayva gallesinin temel malzemeleri arasında ayva, nohut ve et bulunuyor. Et, genel olarak koyun etinden tercih ediliyor. Bir kez tadına bakınca insanın tarifini almadan Amasya'dan dönmesi mümkün olmuyor. Tadı öyle bir damağınızda kalır ki inanamazsınız.
Az malzemeli dev lezzet: Hasuda tatlısı
tatlitariflerim

Nişasta, toz şeker, tereyağı, su ve ceviz içinden oluşan bu az malzemeli dev lezzet, Amasya'ya gider gitmez denemeniz gereken lezzetlerin başında geliyor. Hasuda, yeni favori tatlınız olmaya aday, bizden söylemesi.
Pekmezlisi de ayrı bir efsane: Dene hasudası
banualtun.blogspot

Hasudanın lezzetinin pekmezle katlandığı dene hasudası, ceviz içleriyle bir araya geldiğinde tam bir enerji patlaması yaşatabilir. Özellikle soğuk havalarda yendiğinde iç ısıtma özelliği olduğunu da söylemeden geçmek olmaz tabii. Daha da ne olsun zaten? :)
Onu zaten çok seviyorduk: Kalburabastı
Kalburabastı Tarifi

Kalburabastı zaten pek yakından bildiğimiz, çok da sevdiğimiz tatlılardan. Şekliyle kalbimizi ayrıca çalan bu güzelim şerbetli tatlıyı bir de Amasya'da denemeden olmaz. Yolunuz Amasya'dan geçecekse en hasından kalburabastı yemek de aklınızda bulunsun.
Çok şık, çok sevimli: Elma tatlısı
yemekliktarif

Amasya'nın misler gibi kokusu ve efsane lezzetiyle en ünlü tatlarından olan elmaları kütür kütür yemek zaten yeteri kadar güzeldi. Ama onun cevizle, tarçınla, çeşit çeşit lezzetle bir araya geldiği tatlı halini de denemeden olmazdı. Kısacası, denemeden dönmeyiniz efendim.
Bu lezzete kimse hayır diyemez: Amasya çöreği
amasyacorek

Adını Amasya'dan alan, şehrin mutfağına ait en özel, en güzel tatlardan Amasya çöreği. Ceviz ve haşhaşın güçlerini birleştirip özene bezene hazırlanan hamurlarla bir araya gelmesi sonucu oluşuyor. Bir yiyen bir daha vazgeçemiyor.

AMASYA'NIN İLÇELERİ

1-005.png

    Amasya (il merkezi)
    Göynücek
    Gümüşhacıköy
    Hamamözü
    Merzifon
    Suluova
    Taşova

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.