Konya'nın neyi meşhur, tarihi yerleri yemekleri ilçeleri nelerdir?

Konya'nın neyi meşhur, tarihi yerleri yemekleri ilçeleri nelerdir?

Kültürel ve islami açıdan önemli illerimizden biri olan Konya, yemekleriyle, tarihi yerleriyle,Kültürü ile gezilebilek iller arasında en başlarda gelir. İşte tarihi kültürü ile ünlü yemekleriyle konya şehrini tanıyalım.

Tarihi ve kültrel anlamda büyük öneme sahip Konya, ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:

 

    Akçabelen (Çetmi) Şeker Fasulyesi:

Beyşehir ilçesi Akçabelen mahallesinde 100 yıldan uzun süredir tohum değiştirilmeden, atadan kalma tohumlarla ve geleneksel yöntemlerle üretimi yapılan Çetmi Şeker Fasulyesi, diğer fasulyelere göre oldukça lezzetli, protein oranı yüksek ve çabuk pişen bir fasulye türüdür


    Akşehir Hersesi:

Kurutulmuş ya da kemikli et, buğday ve nohuttan oluşan, toprak küpte mahalle fırınında genellikle Cumartesi gecesi sabaha kadar pişirilip Pazar günü sabah kahvaltısında yenen bir tür etli yemek.


    Akşehir Kirazı:

Kendine has hafif mayhoş bir aroması, tadı ve lezzeti bulunan, parlak koyu kırmızı renkli meyvesi geniş bir kalp şeklinde, iri, gevrek, sulu, sert ve dayanıklı olan bir kiraz türü.


    Akşehir Peynir Baklavası:

Baklava yufkasının arasına tuzsuz taze inek peyniri konularak pişirilen ve sıcak olarak servis edilen bir tatlı türü.
    Akşehir Tandır Kebabı: Akşehir yaylalarında otlayan kuzuların etlerinin, taş fırınlarda meyve odunu közünde 5-6 saat pişirilmesiyle yapılan bir kebap türü.


    Bozkır tahini:

Manavgat susamının yöresel ardıç odunu yakılan fırınlarda kavrulup, su gücüyle çalışan taş değirmenlerde ezilmesiyle ve 100 yıllık eski yöntemlerle yapılan, kendine has kokusu, tadı, rengi ve kıvamı olan bir tahin türü.


    Ereğli Beyaz Kirazı:

Yüzyılı aşkın bir süredir ilçede yetiştirilen ve açık sarı renkli bir kiraz türü olan Beyaz Kiraz (Starks Gold), nadir yetişen, dünyada ve ülkemizde ender bölgelerde üretilebilen, çok değerli ve lezzetli bir kiraz türü.


    Ereğli Siyah Havucu:

Ereğli topraklarında yüksek oranda bulunan ve bir tür antioksidan olan antosiyanin adlı mor pigment içeriğinin yüksek olması ürüne koyu rengini sağlar; ve bu özelliğiyle de diğer yörelerde yetişen siyah havuçlardan ayrılır. İç piyasada şalgam suyu yapımında kullanılan Siyah havuç, gıda boyası amaçlı konsantre olarak ihraç edilmektedir.


    Ereğli Uzun Kabağı:

Türkiye genelinde neredeyse sadece Ereğli ilçesinde yetiştirilen uzun kabaktan yapılan yemekler için ilçede yarışmalar da düzenlenir.


    Kadınhanı Tahinli Pidesi:

Bir porsiyonu yaklaşık 730 gram, kalınlığı 1-1,5 cm ve çapı 35-40 cm olan un, tahin, kaymak ve tereyağı ve de yöresel yoğurma teknikleriyle yapılan, volkanik taşlı fırınlarda tepsi içinde pişirildikten sonra isteğe bağlı olarak ılık, soğuk ve/veya üzerine şerbet dökülerek tüketilebilen bir pide türü


    Konya Etli Düğün Pilavı:

Tereyağında kavrulan pirincin, büyükbaş hayvan kaval kemiğinden elde edilen kemik suyu kullanılarak, odun ateşinde, kalaylı bakır kazan içinde pişirilmesi; ve kuşbaşı şekilde kesilmiş taze düve etinin, yine odun ateşinde, hiçbir ekstra yağ katkısı olmadan, kendi yağında kavrulup pilav üzerine dökülmesi şeklinde hazırlanan ve genellikle düğün ve kutlamalarda yapılan bir ikram yemeği.


    Konya Etli Ekmek:

Adıyla tatıyla sadece konyada değil tüm türkiyede aranan ve yenilen konya ekmeği, Ustalarının el maharetiyle oldukça ince bir şekilde açtığı hamurun üzerine, dana veya düve eti, domates, yeşil biber, maydanoz ve kuru soğandan oluşan harcın yayılıp meşe odunu ateşiyle yakılan fırınlarda pişirilmesiyle yapılan üstü açık ince bir pide türü.


    Konya Mevlana Şekeri:

Ticari adı "Peynir Şekeri" olan, bakır kazanlarda 140 derece sıcaklıkta şeker, su ve limon tuzundan üretilen ve Dünya'da bir eşi benzeri daha olmayan Mevlana şekeri 1950'li yıllardan bu yana üretilir. Her ziyaretcinin giitiğine mutlaka hediye olarak alır.


    Alaeddin Camisi:

Yapımı 1221 yılında I. Alaeddin Keykubad zamanında tamamlanan ve Anadolu Selçuklu Devleti'nin en büyük ve en önemli ulu camilerinden olan Alâeddin Camisi Konya merkezde Alâeddin Tepesinde yer alır.


    Çatalhöyük Neolitik Kenti:

Konya ilinin Çumra ilçesinde yer alan, Neolitik Dönem'e ait en eski yerleşimlerden bir tanesi olarak tanımlanan ve olağan dışı sanatıyla hayranlık uyandıran Çatalhöyük'teki ilk buluntular MÖ 7400 yıllarına işaret etmektedir.


    Karatay Medresesi Çini Eserler Müzesi:

Konya Çini Eserler Müzesi olarak kullanılan Karatay Medresesi, Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykâvus zamanında Emir Celâleddin Karatay tarafından 1251 yılında yaptırılmıştır. Sille taşından inşa edilen medresenin iç mekanları mozaik ve plaka çiniler ile kaplıdır.


    Mevlana Dergahı, Türbesi ve Müzesi:

İslami açıdan çok büyük öneme sahip İbn-i Arabî'nin, babasının arkasından yürürken "Sübhanallah! Bir okyanus bir denizin arkasından gidiyor" diyerek övdüğü Mevlâna Hazretleri, tüm Dünya'da sevgi, hoşgörü ve barışın sembolü olarak bilinir. Yeşil Kubbeli Türbesi ve Müzesi Konya merkez de yer alır.


    Nasrettin Hoca Türbesi:

Nesillerden nesillere gerek sözlü gerek yazılı olarak aktarılan fıkralarıyla her daim güldüren, güldürürken düşündüren ve hayata daima mutlulukla bakmaya çalışmış bir alim olan Nasreddin Hoca'nın türbesi Konya'nın Akşehir ilçesinde yer alır, her yıl ziaretçi akınana uğrar.


    Şems-İ Tebrizi Câmi Ve Türbesi:

Mevlana'nın hayatında önemli bir değişimi başlatmış, hayatında yeni ufukların açılmasını sağlamış, onun kamil bir halk aşığı olma yolculuğunda yoldaşı olmuş olan Şems-i Tebrizi Hazretlerinin türbesi Konya'nın Karatay ilçesinde yer alır.

1-001.png

KONYANIN İLÇELERİ

Konya ilçeleri; Ahırlı, Akören, Akşehir, Altınekin, Beyşehir, Bozkır, Cihanbeyli, Çeltik, Çumra, Derbent, Derebucak, Doğanhisar, Emirgazi, Ereğli, Güneysınır, Hadim, Halkapınar, Hüyük, Ilgın, Kadınhanı, Karapınar, Karatay, Kulu, Meram, Sarayönü, Selçuklu, Seydişehir, Taşkent, Tuzlukçu, Yalıhüyük ve Yunak'tır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.