
Kütahya'nın neyi meşhur, tarihi yerleri, yemekleri ve ilçeleri nelerdir?
Çini'si ile meşhur Kütahya'nın Çini dışında tarihi yerleri ve yemekleri vardır. İşte Kütahya'ya gidldiğine yenilebilecek meşhur yemekleri ve gezilebilecek tarihi yerleri ve ilçeleri.
Çinisi ile meşhur Kütahya ilinin meşhur şeyleri burada yazılanlarla sınırlı olmamak üzere kısaca şunlardan oluşur:
Kütahya'nın meşhur şeylerini gösteren resimlerden oluşan kolaj
Kütahya'nın meşhurları
Haşhaşlı Pide:
Çok lezzetli olan Ekmeklik hamur, çekilmiş haşhaş ve sıvı yağ ile yapılıp fırında pişirilen bir pide türü.
Kütahya Cimcik Aşı:
Un, yumurta, su ve tuzdan oluşan isteğe göre tereyağı ve sarımsaklı yoğurt ile servis edilen bir tür etsiz mantı yemeği.
Kütahya Çinisi
Kütahya denilince akla ilk gelen ve kökü Frigler'e kadar uzanan çini sanatı, toprağın pişirildikten sonra şekil verilip kap-kacak, tabak, vazo, sürahi vb. eşyalar ile fayans ve seramik gibi kaplama malzemeleri üretilmesine dayanan bir el sanatı türüdür.
Kütahya Şaphane Vişnesi:
Şaphane Vişnesi, Kütahya iline bağlı; Pazarlar, Şaphane ve Simav ilçeleri sınırları ile Kütahya ilinin merkezini kapsayan alanda yetiştirilen, tat, aroma, sululuk ve asitlilik bakımından zengin olan, bölge dışında yetiştirildiğinde özelliğini yitiren bir vişne türüdür.
Simav El Halısı:
Kendine has desen ve özelliklere sahip olan Simav Halısı, 1800'lü yıllardan bu yana Kütahya'nın Simav ilçesinde elde dokunarak geleneksel olarak üretilmektedir.
Simav Kestanesi:
Simav dağlarında halen yaşamakta olan 300 yaşındaki verimli kestane ağaçlarından elde edilen Simav kestanesi farklı ve güzel lezzetini şeker oranının yüksek oluşuna borçludur.
Tavşanlı Leblebisi:
Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde, yılda ortalama 15 bin ton üretilen ve hem yurt içi hem de yurt dışı pazarlara sunulan Tavşanlı Leblebisinin uluslararası ödüle sahip yaklaşık 43 çeşidi bulunur.
Aizanoi Antik Kenti:
Antik Frigya'ya bağlı olarak yaşayan Aizanitis'lerin ana yerleşim merkezi olan Aizanoi kenti, Kütahya Çavdarhisar ilçe merkezinde, Kütahya'ya 50 kilometre uzaklıktadır.
Dumlupınar Şehitliği:
Başkomutanlık Meydan Muharebesi, 30 Ağustos 1922’de Dumlupınar'da büyük zaferle sona ermiştir. Dumlupınar Şehitliği, Kurtuluş Savaşı boyunca tüm cephelerde şehit düşen vatan kahramanlarının anısına yaptırılan şehitliktir.
Evliya Çelebi Anıtı:
Kütahya'nın Zeryen Mahallesi'nden olduğunu belirten ve 50 yıl boyunca yeryüzünde gezip, duyup gördüklerini 10 ciltlik Seyahatnamesinde toplayan Evliya Çelebi'nin (1611-1682) Kütahya Valiliği tarafından yaptırılan anıtı Kütahya girişinde yer alır.
KÜTAHYA'NIN İLÇELERİ
Kütahya'nın ilçeleri; başta merkez olmak üzere Simav, Tavşanlı, Gediz, Domaniç, Altıntaş, Emet, Hisarcık, Aslanapa, Şaphane, Çavdarhisar, Dumlupınar, Pazarlar olarak sıralanabilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.