
Resmi kurumlar açıkladı: Trafik arttıkça kanser riski de artıyor!
Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle vatandaşlar toplu taşıma araçları yerine şahsi araçlarını tercih ederken, bu sebeple dillere destan İstanbul trafiğinin yoğunlaşmasıyla birlikte kanser riskinin de arttığı ortaya kondu.
Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgını birçok alanda alışkanlıkların değişmesine sebep olurken virüsün kapalı yerlerde yayılma riskinin daha hızlı olması sebebiyle vatandaşların toplu taşıma kullanımı da azaldı. Bu durum beraberinde, İstanbul'da zaten çile olan trafiğin daha da artmasına sebebp olurken Doç. Dr. Murat Yücelen'in yaptığı açıklamada, özellikle akşam saatlerinde trafiğin, geçmiş yıllara oranla yarı yarıya yavaşladığı ve trafikte kalınan süreye paralel olarak kanser riskinin de arttığı belirtildi.
KIŞ AYLARI VE PANDEMİNİN DE ETKİSİYLE TRAFİK ARTTI
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Seha Akduman ise egzozların yaydığı zehirleyici hava gazına işaret ederek bunların akciğer kanserine zemin hazırladığını ve bu riskin önüne geçmek amacıyla aracın dışarıdan havalandırmasının sonlandırılması gerektiğini belirtti.
Son 5 yıldır yapılan araştırmalar ışığında, kış aylarında trafiğin daha yoğun olduğu sonucuna varıldığını belirten Yeditepe Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Yücelen, geçmiş dönemlerde insanların trafikte 1 saatin 20 - 30 dakikasını harcadığını ancak kış dönemlerinde bu sürenin 40 dakiaya kadar ulaştığını ve pandemiyle bu oranın çok daha arttığını belirterek "Normalde sabah ve akşam saatlerinde görülen trafik yoğunluğuna ek olarak gün içinde de normalde yüzde 20’lerde olan trafik yoğunluğunun bazı ana arterlerde yüzde 60’lara ulaştığını gördük. İçinde bulunduğumuz pandemi döneminden dolayı bunun da kendine has nedenleri var” dedi.
"ÇEŞİTLİ KANSER TÜRLERİNE SEBEP OLUYOR"
Trafikte araçların egzozlarından çıkan ağır metallerin; özellikle kurşun, arsenik ve sülfür gibi kanserojen maddelerin oldukça yoğun bir şekilde salındığını hatırlatan Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Seha Akduman ise, bu ağır metallerin uzun süre solunması durumunda pek çok kanser türüne sebebiyet verdiğini ve özellikle trafik memurlarında bu durumun sıklıkla görüldüğünü ifade etti.
DIŞARIDAN HAVA ALIMI DURDURULMALI
Araç içindeyken zararlı gazlara maruziyetimizi en aza indirmek için arabanın dışardan havalanmasını sonlandırıp bunun içerden sağlamasını öneren Dr. Akduman, bunun için dışarıdan alınacak havanın filtrelenerek araç içine verilmesini ve klimaların filtrelerinin düzenli temizlik ve bakımının yapılması gerektiğini vurguladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.